Voor Britten zijn alle Europeanen barbaren

Als kind wilde Herman van Rompuy al president worden. Zijn jongere broer Erik vertelde gisteren bij Phara (Canvas), de Vlaamse pendant van Pauw & Witteman, dat hij de 14-jarige Herman moest overhoren, nadat hij uit de encyclopedie de namen van alle Amerikaanse presidenten uit het hoofd had geleerd.

De ambitie leek onmogelijk voor een onderdaan van het koninkrijk België, maar kwam gisteren toch uit. Het NOS Journaal meldde de naam van de eerste Europese ‘president’ rond zeven uur in een extra bulletin. Dat was een beetje sneu voor de collega’s van EénVandaag, die vlak daarvoor nog gemeld hadden geen idee te hebben wie het zou worden.

De doorbraak was tot stand gebracht, nadat de Britten de kandidatuur van Tony Blair hadden ingeruild voor de benoeming van de onbekende Eurocommissaris Catherine Ashton tot Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheid, maar vooral nadat zij beloofd had Franse les te nemen, althans volgens Europees journalist Paul Goossens, ook bij Phara.

In TerZake (Canvas) was de toon verre van chauvinistisch en triomfantelijk. Er was sprake van de benoeming van „nobele onbekenden” en een profiel van Van Rompuy gebruikte weinig vleiende termen: „minzaam, koud, christen, cijferman.” Hij kwam erin naar voren als een discrete en schrandere machtspoliticus, maar ook alsVlaams nationalist, die de IJzerbedevaart bijwoonde en jaarlijks deelnam aan De Gordel, een demonstratieve fietstocht langs Brusselse randgemeenten. Ook zou hij zich als conservatief hebben beijverd voor de val van twee gescheiden partijgenoten.

De Britse televisie ging nog een stapje verder in het afkammen van de twee benoemingen. Newsnight (BBC) benadrukte dat barones Ashton nog nooit in enige politieke functie verkozen was. Voor de ongevaarlijkheid van beiden in de ogen van de Fransen en de Duitsers had BBC News een vilein zinnetje in petto: „Middelmatigheid schrikt de paarden niet af.”

Akeliger was de minachting, ook in Newsnight, voor een Europese president van wie men de naam niet goed kon uitspreken. Voor eilandbewoners zijn al die barbaren van het vasteland bij voorbaat quantité négligeable. De Daily Express kopte zelfs: „Nieuwe Belgische baas van het Verenigd Koninkrijk is een clown, zegt zijn zuster.”

Tine van Rompuy mocht het komen uitleggen bij Phara. Als lid van de extreemlinkse Vlaamse splinterpartij PvdA had ze meegewerkt aan een affiche „Stop het politieke circus”, waarop haar broer een rode neus droeg.

De Duitse Tagesschau (ARD) bracht het nieuws nog het meest zakelijk en compleet, zelfs met ambtstermijnen en leeftijden.

    • Hans Beerekamp