Villa kroonprins weer besproken

Kroonprins Willem-Alexander blijkt in Mozambique niet het bouwrecht op één, maar op vier percelen te hebben gekocht. Dat heeft premier Balkenende gisteren bekendgemaakt in een brief aan de Kamer. Volgens de premier gebruikt het prinselijk paar „slechts het bouwrecht op één van de percelen”. Het is onduidelijk wat er met de andere drie percelen gebeurt. In de brief stond ook dat Willem-Alexander met president Guebuza van Mozambique heeft gesproken over zijn privé-investeringen. Hij heeft geïnformeerd of de regering van Mozambique bezwaren had tegen het vastgoedproject in Machangulo waar de kroonprins een vakantievilla laat bouwen. De minister-president zegt niet wanneer het contact heeft plaatsgevonden. Begin 2008 bracht Guebuza een officieel staatsbezoek aan Nederland. Op 29 februari 2008 ontbeet de Mozambikaanse president met de kroonprins en prinses Máxima. Willem-Alexander had toen zijn investering al gedaan, maar onduidelijk is of premier Balkenende hier toen al van op de hoogte was. (NRC)