Van Lanschot klaar voor overnames

Van Lanschot Bankiers, de bank voor vermogende particulieren en ondernemers, wil uitbreiden in Nederland en België. Mogelijk wil Van Lanschot de vermogensbeheerder Theodoor Gilissen Bankiers overnemen, nu moederbedrijf KBC bekendgemaakt heeft de vermogensbeheertak te willen afstoten.

Dat bleek gisteren tijdens een persbijeenkomst van Van Lanschot in Den Bosch. Bestuursvoorzitter Floris Deckers zei dat zijn bank „in staat is om een positieve rol te spelen in de herstructurering van de bancaire sector”. Dat betekent dat Van Lanschot ruimte heeft voor overnames. Deckers denkt van de verstoring op de financiële markten gebruik te kunnen maken nu veel banken door nationale en Europese overheden worden gedwongen delen af te stoten.

Desgevraagd zei Deckers vooral te kijken naar banken die aansluiten bij markten waar Van Lanschot nu toch al sterk is. Dat is vermogensbeheer in Nederland en België. „Als ze ons de private banks van ABN Amro en Fortis aanbieden onder de marktprijs zeggen we daar natuurlijk geen nee tegen”, zei Deckers grappend.

De overname van die twee vermogensbeheerders is zeer onwaarschijnlijk, omdat de beoogde fusiebank ABN-Fortis heeft laten weten juist die onderdelen te willen behouden. Deckers zei geen interesse te hebben in de bankactiviteiten die ING wil afstoten (waaronder Westland Utrecht). Dat sluit niet aan bij de huidige werkzaamheden van de Bossche Bank.

Voor Theodoor Gilissen ligt de situatie anders. Moederbedrijf KBC moet onder druk van Brussel herstructureren wegens de ontvangen staatssteun. Daarbij is besloten de vermogensbeheerder af te stoten, maar die is veel groter dan alleen Theodoor Gilissen. „Als het Nederlandse deel apart verkocht zou worden, is dat voor ons interessant”, aldus een woordvoerder van Van Lanschot.