Theater & Dans - En Verder

Happy Days

Vanavond gaat in de Haarlemse Toneelschuur Happy Days (1961) van Samuel Beckett in première. Actrice Leny Breederveld (ex-Carver) speelt de opgewekt kwebbelende dame Winnie die tot haar middel in het zand is ingegraven. Na de pauze zelfs tot haar nek. Beckett schreef het als een strak gecomponeerd muziekstuk waarin iedere toon, ieder woord, iedere adem, iedere handeling van belang is. Winnie’s monoloog wordt beschouwd als een laatste wanhoopskreet van een eenzaam mens, het laatste restje menselijkheid. Ted Keijser regisseert. Tournee t/m 14 febr. www.allesvoordekunsten.nl.

Jonge Harten

Het Jonge Harten Festival brengt theater voor jongeren. Op het festival gaan vier voorstellingen in première, van Club Guy & Roni, Dox, Arling & Arling en Anne Karin ten Bosch. Verder werk van jonge groepen als Cowboy bij nacht, het NUT en het Vlaamse FC Bergman. Uit Engeland komt de komedie Fhlip Fhlop. De Vlaamse Kopergietery brengt haar hit Pubers bestaan niet. Emio Greco een ‘unplugged’ versie van Purgatorio (Popopera): dansers met gitaren en visnettruitjes. 21-28 nov. Festivalcentrum: Pakhuis, Peperstraat, Groningen. Inl: www.jongeharten.nl

Orlando

Oostpool maakt een bewerking van Virginia Woolfs fictieve biografie over de dichter Orlando die 300 jaar wordt en van geslacht wisselt. De voorstelling, geregisseerd door Marcus Azzini, is een boeiend spel met illusie en werkelijkheid, met tijd en gender. Orlando wordt prachtig vertolkt door Maria Kraakman, een jongensachtig meisje en ook een meisjesachtige jongen. Zij vertolkt precies waar het in de toneelbewerking om draait: een open vorm, waarin de illusie wordt doorbroken. Tournee t/m 22 dec. Inl: toneelgroepoostpool.nl

Marc-Marie Huijbregts

Marc-Marie Huijbregts en zijn rijke, chaotische ragebol leken zo goed bij elkaar te passen – beginnen met een verhaal, een andere kant inslaan, schrikken van zijn eigen woorden en na allerlei warrige tussenwerpsels toch weer verder gaan – dat zijn coming out als kalende man ook consequenties heeft voor zijn werk. In zijn vierde programma snijdt hij de vraag aan wie hij in zijn nieuwe gedaante eigenlijk is. Hij doet dat in een paar oprechte overpeinzingen en door twee liedjes te zingen: het tere Ken je mij? Wie ken je dan? en, met magnifiek elan, het uitdagende I am what I am.Tournee t/m 13 juni. Inl. harrykies.nl.

Ghetto van Heijermans

De tragische liefde van een Jodenjongen, die geen Jood meer wil zijn, en een christenmeisje staat centraal in Ghetto van Herman Heijermans. Regisseur Jaap Spijkers brengt bij Het Toneel Speelt het polemische stuk na honderd jaar weer tot leven. Mark Rietman speelt de vader, een blinde voddenhandelaar, met een dwingend realisme. Tournee t/m 19 dec. www.hettoneelspeelt.nl.

Sex & Drugs & Hoog-Barok

Een ruig rocknummer tegen Zeeland (en dus ook tegen Bløf), een deraillerend Brelchanson, een immorele lofzang op de twintigste eeuw, een jazznummer tegen jazz – en dat is nog maar een heel klein deel van wat Mike Boddé en Thomas van Luyn in Sex & Drugs & Hoog-Barok te bieden hebben. De meesters van de intelligente idiotie – bekend van De Mike & Thomas Show – presenteren losse nummers die allemaal te maken hebben met muziek en taal – en hoe daarmee met droogkomische virtuositeit te spelen valt. Inl. www.harrykies.nl.