Sport kort

Alberto Contador onder voorwaarden akkoord met Astana

MADRID. De Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador heeft een voorwaardelijk akkoord bereikt met zijn wielerploeg Astana om zijn contract tot en met 2010 uit te dienen. „Het akkoord is bereikt onder de voorwaarden dat Astana de ProTourlicentie behoudt en een intern antidopingprogramma invoert”, meldt het management van Contador. De Spanjaard werd de afgelopen maanden met verschillende andere ploegen in verband gebracht, zoals het Belgische Quickstep en het Spaanse Caisse d’Epargne. Astana, waar ploegleider Johan Bruyneel is vervangen door de Fransman Yvon Sanguer, heeft nog altijd geen garantie dat de internationale wielerunie UCI de ProTourlicentie van het team verlengt. (Reuters)

Brons voor sprintster Kanis bij wereldbeker

MELBOURNE. Baanwielrenster Willy Kanis heeft gisteren brons veroverd op de sprint bij wereldbekerwedstrijden in Melbourne. De Nederlandse sprintster versloeg in de strijd om de derde plaats de Britse Kaarle McCulloch. Het goud ging naar de Australische Anna Meares, die in de halve finales te sterk was voor Kanis. Yvonne Hijgenaar eindigde als zevende. Levi Heimans miste op de individuele achtervolging net een medaille. Hij moest het in de strijd om het brons afleggen tegen Vitalij Sjedov uit Oekraïne. (ANP)

Arrestaties verricht in gokschandaal voetbal

BERLIJN. Politie in Duitsland en enkele andere landen hebben verschillende arrestaties en huiszoekingen gedaan in het kader van een grootschalig onderzoek naar een mogelijk gokschandaal in de grootste Europese voetbalcompetities. Dat heeft een aanklager uit Bochum gisteren bekendgemaakt. De mensen die zijn opgepakt, worden ervan verdacht spelers, coaches, scheidsrechters en officials te hebben beïnvloed om zo de resultaten van voetbalduels te manipuleren. Vandaag geeft het parket van Bochum samen met een vertegenwoordiger van de Europese voetbalbond UEFA een persconferentie waarin meer details worden vrijgegeven. (ANP, Reuters)

Uitspraak Pechstein opnieuw uitgesteld

HAMAR. Het internationaal sporttribunaal CAS doet pas op 25 november uitspraak in de zaak-Pechstein. Dat heeft het CAS gisteren bekendgemaakt. De Duitse schaatsster, die een schorsing van twee jaar aanvecht, zal daardoor dit weekeinde niet kunnen deelnemen aan de wereldbekerwedstrijden in Hamar. Haar advocaat had juist spoedarbitrage aangevraagd zodat vóór het weekeinde duidelijkheid zou komen. In Hamar wordt de enige wereldbekerwedstrijd op de vijf kilometer afgewerkt voor de Olympische Spelen. Pechstein, vijfvoudig olympisch kampioen, werd deze zomer door de internationale schaatsunie ISU voor twee jaar geschorst wegens abnormale bloedwaarden. (ANP)

Kemperman leidt dressuurcommissie

KOPENHAGEN. Frank Kemperman (54) is gisteren tijdens de algemene vergadering van de internationale paardensportfederatie FEI gekozen tot voorzitter van de dressuurcommissie. Het afgelopen jaar had de Nederlander al de leiding van een Task Force commissie, die enkele ingrijpende vernieuwingen binnen de sport voorstelde. Kemperman, voorgedragen door de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond (KNHS), heeft een grote staat van dienst in de paardensport. (ANP)

Noodlijdend Haarlem geholpen door Ajax

HAARLEM. De noodlijdende eerstedivisionist HFC Haarlem heeft van Ajax honderd business-seats ter beschikking gekregen voor het duel Ajax-Heerenveen op 22 november. Deze stoeltjes worden door Haarlem aangeboden aan bestaande en potentiële sponsors die bereid zijn de club financieel te steunen. Haarlem verkeert op de rand van een faillissement. De club heeft voor 1 december drie ton nodig om te kunnen overleven. Ajax helpt Haarlem omdat beide clubs een samenwerkingsverband hebben. (ANP)