Schaatsen met vleug erotiek

Ze zijn al vijftien jaar concurrenten. Maar buiten de schaatsbaan kunnen Marianne Timmer en Anni Friesinger het bijzonder goed vinden met elkaar. Zó goed, dat de rivaliserende vriendinnen hun bijzondere band wilden laten vastleggen door een fotograaf. Het resultaat ligt begin volgend jaar in de boekhandel.

Een kleine week na haar val op het ijs in Heerenveen kreeg het actualiteitenprogramma Pauw & Witteman gisteren de primeur. Onder het toeziend oog van haar man Henk Timmer – die zei een rentree op de voetbalvelden uit te sluiten – overhandigde Marianne alvast een ‘limited edition’ aan de presentatoren. „Een verhaal over water en vuur”, noemde zij het boek, dat door een niet bij naam genoemde Duitse fotograaf werd gemaakt.

Witteman stelde hakkelend vast dat de foto’s „een licht erotisch karakter” hadden. Geen schaats te bekennen, maar wel veel half ontblote bovenlijven. „Het is kunstfotografie”, reageerde de drievoudig olympisch kampioen droogjes. „Een verhaal over twee vrouwen die zeer succesvol zijn in de sport.”

De foto’s konden rekenen op lovende woorden van Marcel van Dam, die in het programma zijn nieuwe documentaire De onrendabelen kwam aanprijzen. „Als ik dít op de schaatsbaan zou zien, zou ik ook uit de bocht vliegen”, aldus de voormalig politicus.