Rusal blijft ook na beursgang aan de leiband van het Kremlin lopen

Vladimir Poetin lijkt bereid oligarch Oleg Deripaska de helpende hand toe te steken. Vnesheconombank (VEB), de staatsbank waarvan de Russische premier de president-commissaris is, overweegt een belang van 3 procent in aluminiumproducent Rusal te nemen als dat bedrijf naar de beurs gaat.

De betrokkenheid van de overheid zou Deripaska beslist helpen het financiële plaatje van de beursgang rond te krijgen. Maar het zou buitenlandse beleggers, die bang zijn voor te veel invloed van het Kremlin, ook kunnen afschrikken.

VEB is bereid een prijs te betalen die Rusal een waardering zou opleveren van tussen de 16 en 21 miljard dollar, aldus persbureau Reuters. Dat is aanzienlijk minder dan de 25 tot 30 miljard dollar waarop het concern leek te mikken. De kredietverlener zou een deel van zijn geld terugkrijgen als het concern ongeveer 80 procent van de opbrengst van de beursgang zou gebruiken om een deel van zijn schulden van 16,8 miljard dollar af te lossen.

De bank is Rusal vorig jaar met een krediet van 4,5 miljard dollar te hulp geschoten, toen het concern te maken kreeg met margin calls (eisen van de bank tot verhoging van het onderpand) op zijn belang van 25 procent in nikkel- en palladiumproducent Norilsk. Als alle andere zaken onveranderd blijven, zal VEB waarschijnlijk zo’n 550 miljoen dollar uitgeven en ongeveer 177 miljoen dollar terugkrijgen.

De voorgenomen belegging van de Russische regering en het uitlekken van de prijs die zij bereid zou zijn te betalen, kunnen een poging zijn een bodem te leggen onder de waardering van Rusal. Het concern wil proberen een beursnotering te verkrijgen in Hongkong om te kunnen profiteren van de hogere waarderingen die mijnbouwbedrijven daar genieten. Maar de schuld zal maar liefst tien maal de verwachte winst voor volgend jaar bedragen. Dat zal het enthousiasme van beleggers, ongeacht hun nationaliteit, wel enigszins intomen.

Evenmin zal de betrokkenheid van het Kremlin beleggers geruststellen dat Rusal de recessie zal mogen uitzingen met de benodigde vrijheid om te bezuinigen en zich aan soberder lijden aan te passen. Poetin moet nog veel leren over het scheiden van zakendoen en politiek. Potentiële beleggers in Rusal zullen misschien niet graag degenen zijn die hem dat lesje moeten leren.

Pierre Briançon

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Pierre Briançon