Prins sprak met president Mozambique over project

Kroonprins Willem-Alexander heeft met president Guebuza van Mozambique gesproken over zijn privé-investeringen. Hij heeft geïnformeerd of de regering van Mozambique bezwaren had tegen het vastgoedproject in Machangulo, waar hij een vakantievilla laat bouwen. Dat heeft premier Balkenende gisteravond in een brief aan de Kamer geschreven.

Verschillende fracties hadden vragen gesteld over het Machangulo-project. De premier zegt niet wanneer het contact heeft plaatsgehad. Ook is onduidelijk of hij op de hoogte was van de contacten tussen Guebuza en de prins over zijn privébelangen. De premier noemt dat contact „niet gevoelig”. D66-leider Pechtold is bezorgd over de „ongelukkige combinatie” van landsbelang en eigenbelang. In het verleden heeft dat bij prins Bernhard tot een schandaal geleid.

De prins blijkt niet het bouwrecht op één, maar op vier percelen te hebben gekocht. Het prinselijk paar gebruikt „slechts het bouwrecht op één van de percelen”. Het is onduidelijk wat er met de andere drie percelen gebeurt.

Balkenende besloot deze zomer dat er een stichting tussen de prins en zijn investering moest worden geschoven. Daarmee moest afstand gecreëerd worden tussen de prins en de stichting en het vastgoedproject. Daarom zou er volgens de premier geen ministeriële verantwoordelijkheid meer bestaan voor de activiteiten van de stichting en voor het vastgoedproject. Ronald van Raak (SP) zegt dat het probleem van de ministeriële verantwoordelijkheid – de koning is onschendbaar – blijft bestaan. „Het project deugt of het project deugt niet. Een stichting kan de ministeriële verantwoordelijkheid hiervoor niet overnemen.”

Lees de complete brief van Balkenende op nrc.nl