Oranje in hoofdrol bij loting voor EK

De Europese voetbalbond (UEFA) heeft de nieuwe ranglijst gepresenteerd die bepalend is voor de loting voor het EK van 2012 in Polen en Oekraïne. Nederland bezet daarop de derde plaats achter titelverdediger Spanje en Duitsland. Dat betekent dat Oranje een van de negen groepshoofden is bij de indeling. Die wordt op 7 februari in Warschau gemaakt.

De UEFA heeft een rekenmethode gebruikt die de prestaties in het WK 2004 (20 procent), EK 2006 (40 procent) en kwalificatie WK 2010 (40 procent) afweegt. Italië, Engeland, Kroatië, Portugal, Frankrijk en Rusland zijn de andere geplaatste landen. Die treft Nederland in eerste instantie dus niet. Hongarije (Erwin Koeman, als die blijft) en België (Dick Advocaat) zijn respectievelijk 32ste en 35ste op de ranglijst, ofwel pot 4 bij de loting. Die landen wacht derhalve een zwaardere klus.

Er doen 51 landen mee in de voorronde. Die telt zes poules van zes en drie van vijf. De winnaars gaan door en de beste nummer twee. De overige acht ‘runners-up’ spelen een play-off. De organiserende landen zijn automatisch geplaatst.

Spanje heeft de koppositie op de wereldranglijst van de FIFA heroverd. De wereldvoetbalbond maakte de nieuwe ranglijst vrijdag bekend. Het passeerde Brazilië dat nu tweede staat. Oranje blijft ondanks de twee doelpuntloze gelijke spelen tegen Italië en Paraguay derde. Portugal steeg van de tiende naar de vijfde plaats.

De kersverse WK-gangers Slovenië en Nigeria maakten een flinke sprong op de ranglijst. De Slovenen stegen zestien plekken en staan nu op plaats 33. Nigeria bezet de 22ste plek. (ANP)