op nrcnext.nl

Verminkte nieuwslezer

De Britse televisiezender Channel Five heeft deze week een andere nieuwslezer. Presentatrice Natasha Kaplinsky wordt tijdelijk vervangen door James Partridge. Zijn gezicht is door brand ernstig verminkt. Channel Five wil met dit gastoptreden het publieke debat over vooroordelen op gang brengen en hoopt op meer acceptatie van mensen met een verminking. Uit een peiling naar aanleiding van de uitzendingen blijkt dat 64 procent van de kijkers er geen probleem mee heeft en dus niet wegzapt.

Chat met een expert

NRC maakte gistermiddag in een interview met hoogleraar medische biotechnologie Huub Schellekens de balans op van de griepepidemie. Redacteur Sander Voormolen interviewde Schellekens in een anderhalf uur lange chat, die live te volgen was. Bezoekers van de website konden meedoen aan dit ‘webinterview’ door (vervolg)vragen te stellen of opmerkingen te maken. De hele chat is nu na te lezen. Een voorbeeld van de lezersparticipatie:

17:11 [Opmerking van Ellen Serbrock:] Klopt het dat mensen geboren voor 1958 een zekere immuniteit hebben voor deze griep?

Huub Schellekens: Klopt. Vandaar dat die minder bevattelijk zijn voor de ziekte. Kennelijk circuleert een variant van de Mexicaanse griep al langer dan we denken.