Obama mailt Cubaanse dissidente

De Amerikaanse president Barack Obama heeft een bekende Cubaanse dissidente geprezen in een bijdrage op haar website. In een gisteren geplaatste posting schrijft Obama dat hij uitkijkt naar de dag dat „alle Cubanen zich vrijelijk kunnen uiten”.

Obama reageerde met zijn ongebruikelijke stap op vragen die dissidente Yoani Sanchez aan hem had gericht op haar website. Sanchez’ internationaal veelgelezen website ‘Generatie Y’ biedt een inkijk in het repressieve Cuba. Sanchez stuurde ook vragen aan Raúl Castro, maar de Cubaanse leider heeft niet gereageerd.

Obama schrijf dat hij streeft naar „directe diplomatie” met Cuba en dat hij het geïsoleerde eiland zou kunnen bezoeken. De uit de Koude Oorlog stammende kilte tussen Washington en Havana is de afgelopen maanden enigszins afgenomen, nadat de regering-Obama onder meer de regels versoepelde voor het reizen en het zenden van geld naar Cuba. Op de website benadrukt Obama dat uiteindelijk „alleen het Cubaanse volk zelf positieve verandering in Cuba kan teweegbrengen”.

Sanchez (34) heeft verschillende internationale onderscheidingen gewonnen met haar site. (Reuters)