Nubiërs zijn woedend op Libanese diva

De beroemde Libanese popzangeres Haifa Wehbe heeft een storm van woede teweeggebracht onder Egyptische Nubiërs. In haar nieuwste kinderalbum ‘Baby Haifa’ vergelijkt ze deze zwarte Egyptenaren met apen. Nubische activisten hebben haar, haar muziekmaatschappij en haar Egyptische liedjesschrijver aangeklaagd wegens racisme. Zij stellen dat de discriminatie van de Nubiërs is toegenomen en dat sommige kinderen niet eens meer naar school durven.

Haifa Wehbe (35), een model dat zich heeft ontwikkeld tot zangeres en actrice, wordt beschouwd als een van de meest sexy vrouwen in de Arabische wereld. Controverses rond haar betreffen gewoonlijk haar schaarse kleding en provocerende dansen.

De Nubiërs zijn kwaad over het liedje ‘Waar is pappie?’, waarin ze zingt: ‘Waar zijn mijn teddybeer en mijn Nubische aap?’. Wehbe heeft de schuld gegeven aan haar liedjesschrijver, die haar had verteld dat ‘Nubische aap’ een onschuldige naam was voor een kinderspelletje. „Misschien had de liedjesschrijver niet de bedoeling om racistisch te zijn, maar de tekst is niettemin buitengewoon racistisch en beledigend”, zei Motez Isaaq van het Comité voor Nubische kwesties.

Nubiërs komen uit de zuidelijkste regio van het hedendaagse Egypte. De Nubische is een van Afrika’s eerste zwarte beschavingen. „Maar ons imago is dat van de ongeletterde portier of kelner”, zei Isaaq. (AP)