NRC BOEKEN.NL Andy Warhol illustreerde teamworkfabel

Philip Roth heeft ongelijk, meent Paul Auster

Philip Roth verklaarde vlak na verschijning van The Humbling dat de roman als genre op zijn laatste benen loopt. Paul Auster – nauwelijks minder productief dan Roth – maakt daar bezwaar tegen. Geestig genoeg doet hij dat niet op papier, maar in een videofilmpje op de website bigthink. com, waar hij uitgebreid is geïnterviewd. Nieuwe technologie is allerminst bedreigend, aldus Auster. ‘Ik ben niet erg geïnteresseerd in technologie, maar er is van alles mogelijk met hypertekst en internet, en dat gaat niet ten koste van de literatuur. Denk aan het werk van Robert Coover, aan de mogelijkheid van meerdere vertellers, meerdere auteurs.’

Voor Roth heeft hij enkele voor de hand liggende tegenargumenten: ‘Hij roept dat nu al jaren, maar hij blijft schrijven en mensen blijven hem lezen,’ aldus Auster. Auster heeft nog meer redenen om de roman te blijven waarderen: ‘Mensen hebben verhalen nodig en die zoeken we op allerlei plekken. Mensen zouden niet menselijk zijn zonder het verhaal, zonder fictie. De romanwereld is niet gefixeerd, je kunt er alles mee doen wat je wilt. Er zijn geen regels, en daarom kan de roman zichzelf constant heruitvinden.’ (TJ)

Elektronicaketen Dixons gaat e-boeken verkopen

De elektronicaketen Dixons gaat, in samenwerking met de boekhandelketens Libris en Blz, een groot assortiment e-boeken verkopen. Onder het motto ‘haal eruit wat erin zit’ wil Dixons inspelen op ‘de groeiende populariteit van digitaal lezen’, meldt de keten.

Al een jaar biedt Dixons e-readers aan. De keten begint met de verkoop van e-boeken, omdat het bedrijf ‘een doorbraak’ in het e-readen vaststelt. Dit heeft te maken met de snel voortschrijdende techniek in e-readers. De nieuwe generatie e-readers kunnen honderden e-books opslaan. Dankzij de e-inktechniek is lezen in de zon ook geen probleem. De batterij hoeft pas na 7.000 bladzijden te worden opgeladen.

Het assortiment van Dixons omvat duizenden titels. (BH)

Houellebecq en Haneke denken over samenwerking

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke en de Franse schrijver Michel Houellebecq broeden op een samenwerking, heeft Haneke gezegd in een interview met The Guardian. Haneke en Houellebecq spraken al eerder hun bewondering voor elkaars werk uit. Ze delen ook een hartgrondig pessimistische kijk op de werel. In Londen, waar hij ter promotie van zijn film Das weisse Band was, verklapte Haneke dat hij met Houellebecq over gezamenlijke projecten heeft gesproken. „Ik heb elk boek van Houellebecq gelezen en vroeg me af of we misschien konden samenwerken”, zei hij. „We hebben het overwogen en erover gesproken, maar hij heeft zoveel te doen en ik heb zoveel te doen. We zijn nog niet zo erg ver opgeschoten.” Hij noemde Houellebecq „een auteur die tegelijkertijd teder en furieus is. Net zoals ik.” Haneke, die eerder La Pianiste (gebaseerd op een boek van Elfriede Jelinek) en Funny Games maakte, ziet overeenkomsten tussen hun beider moralisme. Haneke en Houellebecq delen overigens dezelfde agent.

Houellebecq houdt al van jongsaf aan van film. Zijn boek Elementaire deeltjes werd verfilmd in 2006 en hij regisseerde zelf de verfilming van La possibilité d’une île. (DL)

Boeken na 51 jaar terug in bibliotheek, met boete

De bibliotheek van de Camelback High Shool in het Amerikaanse Phoenix heeft twee boeken teruggekregen die 51 jaar geleden waren uitgeleend. De boeken, uitgaves van National Audubon Society, werden teruggestuurd door een anonieme ex- leerling en gingen vergezeld van een enveloppe waarin een cheque van 1.000 dollar zat. Het geld was bedoeld ter aflossing van de boete, à rato van 2 cent per dag per boek. De anonieme schrijver had berekend dat dit neerkwam op een boete 745 dollar, maar rondde het bedrag af ‘omdat de tarieven inmiddels mogelijk verhoogd zijn’. Van het geld van de lener zullen nieuwe boeken gekocht worden. De teruggezonden boeken belanden terug in de uitleen. (DL)

ROTH OP DE SITE

Naar aanleiding van de drie tegengestelde meningen over de nieuwe roman van Philip Roth, The Humbling, (Boeken 13.11.09) wordt op nrcboeken.nl vergaand gediscussieerd. U kunt ook reageren via het e-mailadres boeken@nrc.nl. Volgende week een samenvatting van de reacties

M.m.v. Dirk Leyman, Toef Jaeger en Bernard Hulsman

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans www.depapierenman.nl

    • Bernard Hulsman
    • Toef Jaeger