Nog zacht

Het blijft voorlopig bijzonder zacht voor de tijd van het jaar. Tot en met zondag blijft regionaal zelfs de grens van 15 graden haalbaar. Oorzaak is een forse zuidwesterstroming in de bovenlucht. Daarmee wordt warme lucht van zuidelijke delen van de oceaan aangevoerd. Pas later volgende week verandert het stromingspatroon significant en komen we in koelere lucht terecht. De temperatuur daalt dan langzaam tot iets boven normaal (7 à 8 graden). Zover is het nog lang niet. Sterker nog, vooralsnog heeft het kwik zelfs in de nachten moeite tot 7 of 8 graden te dalen.

Aanstaande nacht lukt dat alleen in het noorden tijdens een paar opklaringen. Elders wordt het 9 tot 12 graden. Vooral in het zuiden valt vannacht wat regen. De lichte neerslag trekt morgen noordwaarts naar zee. Daarna breekt vooral in de middag de zon op veel plaatsen nog even door. Het wordt 12 graden rond de Waddenzee tot 16 graden in Brabant en Limburg. De wind is veelal matig uit het zuidoosten.

In de avond gaat het steviger waaien en, vanuit het westen, later ook regenen. Zondag vallen enkele buien en waait het flink, maar nu en dan breekt de zon ook door en met 12 tot 15 graden blijft het zacht.

De eerste helft van de nieuwe week ligt het kwik iets lager, wel nog altijd ruim boven normaal. Het blijft wisselvallig en winderig.