Netbook met Chrome OS: beperkte zeggenschap

chrome_screenshotGoogle maakt meer details bekend van Chrome OS, een alternatief Linux besturingssysteem voor netbooks. Tot nu toe draait het gros van de netbooks nog op Windows XP (en inmiddels ook Windows 7). Google heeft een plan voor de ontwikkeling van een puur internetgebaseerd platform, waar lokale software en het besturingssysteem vervangen zijn door een minimale Linux-kern, een browser en web-applicaties. In plaats van een besturingssysteem met taakbalk kijk je dus aan tegen een browser met geopende tabs; cloud computing in zijn simpelste vorm..

Gisteren kregen ontwikkelaars de broncode, het duurt nog tot eind 2010 voor de eerste laptops met Chrome OS in de winkel liggen. Behalve dat Chrome OS snel moet zijn (opstarten in zeven seconden) heeft Google de beveiliging hoog opgevoerd. De  eigenaar van de netbook heeft beperkte zeggenschap. De gebruiker voert - net als virussen en kwaadaardige software -  activiteiten uit in een afgesloten deel van het besturingssysteem. In deze zogeheten sandbox kan geen kwaad aangericht  worden aan de kern van het systeem. In Linux-termen: je bent nooit root, heerser over je eigen machine. Google vertrouwt zelfs zijn eigen webapplicaties niet. Je eigen data staat (voor zover ie niet in op het web staat) op een geëncrypteerd gedeelte. De kern van het systeem staat op een dubbele partitie. Zodat updates eerst op één partitie uitgeprobeerd kunnen worden, gecheckt, en dan pas definitief doorgevoerd.

Als gebruiker heb je dus minder in de melk te brokkelen op je eigen systeem, maar het wordt er volgens het Chrome OS-team wel sneller en veiliger op.

Hieronder eerst de wel erg vrolijke uitleg over wat Chrome OS is, daarna een meer zakelijke exercitie over beveiliging in Chrome OS en tenslotte een rondleiding door een prille versie.

    • Marc Hijink