Nederland kort

Minister Ter Horst wil extra masten voor C2000-systeem

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het communicatiesysteem C2000 voor politie en andere hulpverleners wordt in twee jaar tijd uitgebreid met zestig nieuwe zendmasten of verbetering aan de bestaande masten. Daarnaast wordt de radiofrequentie van C2000 uitgebreid. Met die spoedmaatregelen wil minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) de bereikbaarheid van C2000 verbeteren. Ook moeten alle gebruikers (82.000) opnieuw worden getraind in het gebruik van C2000 bij noodsituaties. Ter Horst kondigde dit aan in een brief aan de Tweede Kamer als reactie op een tussenrapportage van een door haar ingestelde ‘expertgroep’ met voorstellen om de bereikbaarheid van C2000 te verbeteren. Zowel bij de ‘poldercrash’ bij Schiphol, de strandrellen in Hoek van Holland als Koninginnedag in Apeldoorn, hadden hulpverleners klachten over C2000.

Studenten recht op teruggave collegegeld

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Hogeschool Saxion, een van de grootste hogescholen van Nederland, is door de rechtbank in Almelo veroordeeld tot het terugbetalen van het collegegeld aan zestien studenten die de studie master of arts health care and social work hebben gevolgd. De rechter oordeelde dat de hogeschool de studenten ten onrechte had voorgespiegeld dat ze aan het einde van de tweejarige opleiding de titel Master of Arts zouden mogen voeren. Deze titel, die gelijk staat aan de titel doctorandus, mag alleen door universiteiten worden verstrekt. De studenten krijgen ieder 12.300 euro collegegeld gerestitueerd. Daarnaast besloot de rechter dat ze in aanmerking komen voor een schadevergoeding omdat Saxion onrechtmatig heeft gehandeld.

CDA voor deelname Rijk in persbureau

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. De Nederlandse overheid zou een belang moeten nemen in het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Zo kan de publieke nieuwsvoorziening worden gewaarborgd en dat is van groot belang voor met name regionale media. Dat zei CDA-woordvoerder Joop Atsma gisteren in de Tweede Kamer. De Kamer sprak met minister Plasterk (Cultuur, PvdA) over het rapport van de commissie-Brinkman over de toekomst van de pers. Hij zegde toe dat een onderzoek naar de toekomst van de persbureaus te laten uitvoeren.

Onderzoek naar ambassadelocaties

Door een onzer redacteuren

Den Haag. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken, CDA) gaat de Nederlandse ambassades en andere diplomatieke vestigingen in het buitenland onderzoeken. Daaruit moet blijken welke posten kunnen worden opgeheven dan wel verkleind. In een door een grote meerderheid gesteunde motie had de Kamer de minister opgeroepen voor 1 april volgend jaar met een voorstel te komen voor „een selectiever en effectiever postennetwerk”.

Gratie door jubileum koning van Marokko

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Vijf Nederlanders zijn onmiddellijk ontslagen uit een Nederlandse gevangenis na een koninklijk gratiebesluit ondertekend door de Marokkaanse koning Mohammed VI. Zij behoorden tot de 24.865 gevangenen die afgelopen juli collectief gratie kregen wegens het tienjarig jubileum van de koning. Op korte termijn volgen nog eens 42 Nederlanders die ook gratie kregen, maar hun straf nog in Marokko uitzitten.