Nederland en Europa kort

EU-landen willen af van importheffing op Chinese schoenen

BRUSSEL. De meerderheid van de EU-landen wil de importheffing op schoenen uit China en Vietnam in januari niet meer verlengen. Dat blijkt uit een stemming van vertegenwoordigers van de Europese lidstaten gisteren in Brussel, meldden bronnen rond het overleg. De EU hanteert sinds enkele jaren een heffing van 16,5 procent op de importprijs van leren schoenen uit China. Op Vietnamese schoenen is de heffing 10 procent, vooral om Europese schoenfabrikanten te beschermen. Naar verwachting nemen de ministers van Economische Zaken in december een besluit. Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken, PvdA) is een van de degenen die de Eurocommissaris oproepen om de huidige heffingen te beëindigen: „Het verdwijnen van de heffing is in het voordeel van consumenten in Nederland, want schoenen kunnen goedkoper worden”. (ANP)

Ex-communisten in het vizier van de EVP

BRUSSEL. Oost-Europese kandidaten voor de nieuwe Europese Commissie moeten duidelijkheid verschaffen over hun rol tijdens de communistische periode in hun land van herkomst. Ze moeten er blijk van geven dat ze in die tijd democratisch gezind zijn geweest. Dat vindt de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP) in het Europees Parlement. Volgens vicefractievoorzitter Manfred Weber zal de EVP – waartoe ook het CDA behoort – kandidaat-commissarissen uit het voormalige Oostblok op dit punt ondervragen tijdens de hoorzittingen die het Europarlement met hen houdt. De Duitse Europarlementariër heeft dat gezegd tijdens een gesprek met journalisten. De kandidaat-commissarissen worden binnenkort voorgedragen. Het Europees Parlement moet met de voordracht van alle commissarissen instemmen. Dat gebeurt naar verwachting in januari. (ANP)