Nasi kuning

Op het kookblog weer een hele trits nieuwe rijstkookmethodes deze week. Maar ook een vraag van Susanne: Hoe zorg je dat nasi kuning niet aanbakt? ‘Na de specerijen aangebakken te hebben, gaat daar de rijst en kokosmelk bij. Echter, welk recept ik ook probeer, ik moet altijd extra vocht toevoegen en blijven roeren om een bruine korst onderin de pan te voorkomen. En nog steeds smaakt het niet zo lekker als de nasi kuning die ik in Indonesië at. Wie heeft het ultieme recept dat altijd lukt?’

Dat treft, Susanne. Ik heb een ultiem recept voor nasi kuning. Na een week klagen over imperfecte rijst is het natuurlijk nog maar de vraag of je het van me wilt aannemen. Maar dat is nu juist het gekke: hoe lastig ik eenvoudig gekookte rijst ook vindt, andere rijstbereidingen, van risotto tot pilav en van arroz a banda tot Indonesische gele rijst, leveren zelden problemen op.

Nasi kuning wordt in Indonesië gegeten bij speciale gelegenheden. De kleurstof in geelwortel zorgt voor een felgele, met een beetje fantasie gouden, rijst die symbool staat voor geluk. Soms wordt de rijst geserveerd in mooie conische torentjes, die je kunt maken door bananenblad of stevig bakpapier te vouwen als een patatzakje, de gare rijst erin te proppen en die na even aandrukken te storten.

De salamblaadjes in dit recept zijn te koop bij Indische toko’s; je kunt ze goed invriezen. Maar eventueel voldoen laurierblaadjes ook. In plaats van een blik kokosmelk kun je ook zelf kokosmelk maken van een blok santen. Rasp de santen en laat het raspsel al roerend oplossen in heet water. Je hebt een waterige kokosmelk nodig, dus maak hem niet te dik. Wie kokosmelk uit blik haalt, verdunt hem met eenzelfde hoeveelheid water.

Voor 4 personen:

2 eetlepels arachideolie

1 ui, fijngesnipperd

400 gram langkorrelige rijst

1 theelepel geelwortelpoeder (kurkuma)

1 theelepel gemalen koriander

1 kaneelstokje

2 salamblaadjes of laurierblaadjes

1 klein blik (400 ml) kokosmelk

Verhit een pan met dikke bodem en verwarm hierin de olie. Fruit de ui op niet al te hoog vuur tot hij zacht wordt maar nog niet begint te kleuren. Voeg de rijst toe, en vervolgens het geelwortelpoeder, de koriander, het kaneelstokje, de salam of laurier en driekwart theelepel zout. Bak de rijst en specerijen omscheppend 2 minuten mee. Voeg de kokosmelk en 400 ml water toe. Breng aan de kook, roer 1 keer met een houten lepel, draai het vuur laag en laat de rijst 8-10 minuten zachtjes koken (zonder deksel). De rijst moet droogvallen, op een romig filmpje kokos na. Schep de rijst in een stoommandje, dek af en stoom nog 10 minuten – of, als je zachtere rijst wilt, langer – gaar boven kokend water.

Praat mee over het koken van perfecte rijst op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke groentenchips.

    • Janneke Vreugdenhil