Mappen vol intieme pianostukjes

cd klassiek

F. Mompou: Unpublished Works for pianoMarcel Worms ****

Als de Spaanse componist Federico Mompou (1893-1987) al enige bekendheid geniet, dan komt dat door zijn Música callada, een verzameling korte pianostukken die hij opdroeg aan Alicia de Larrocha en zijn vrouw Carmen Bravo. Mompou zelf omschreef ze als ‘muziek der stilte, verklankte eenzaamheid’. De Nederlandse pianist Marcel Worms, die zich al jaren met de zielsminiaturen van Mompou bezighoudt, nam ze op voor Zefir records. Volgens hem was Mompou ‘een diamantslijper’, een verlegen en introverte man die niet rustte totdat hij de ideale vorm voor zijn mysterieuze ‘klankgedichten’ had gevonden. Na de dood van Mompou vond zijn weduwe al opruimend nog drie mappen met nooit uitgegeven werk, voornamelijk voor piano solo en voortbordurend op het verstilde stramien van de Música callada. Worms bracht een groot deel van deze kwalitatief hoogwaardige pianostukjes uit op cd. Hij speelt ze met een schilderachtige klank en bezielde intimiteit.

    • Wenneke Savenije