Kort nieuws Kunst

Echtgenote Christo Jeanne-Claude Denat overleden

NEW YORK, 20 nov. - Kunstenaar Jeanne-Claude Denat de Guillebon is op 74-jarige leeftijd in New York overleden. Jeanne-Claude en haar echtgenoot Christo Javacheff verwierven als duo wereldwijd faam als ‘verpakkingskunstenaars’. De van oorsprong Franse Jeanne-Claude en de in Bulgarije geboren Christo woonden sinds 1964 in New York. Het echtpaar maakte onder meer furore met hun project The Gates dat in 2005 te zien was in het Central Park in New York. Het kunstwerk bestond uit 7500 poorten, allemaal bekleed met dezelfde saffraankleurige doeken. The Gates trok meer dan vijf miljoen bezoekers. Christo en Jeanne-Claude pakten in 1985 de Pont Neuf in Parijs in, en in 1995 de Rijksdag in Berlijn. De twee kunstenaars ontmoetten elkaar in 1958 in Berlijn en werkten 51 jaar samen. (ANP)

Museumdirecteur Vrieze overleden

Door onze kunstredactie

Amsterdam, 20 nov. - John Vrieze, directeur van het Cobra Museum in Amstelveen, is maandagavond op 59-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Hij was al geruime tijd ziek. Vrieze was ruim zes jaar directeur van het Cobra Museum. Hij organiseerde daar naast exposities over de Cobra-kunstenaars ook diverse tentoonstellingen met hedendaagse kunst, zoals China Now, De Tilburgse School en Rachid Ben Ali. Vrieze groeide op in Canada en studeerde aan het conservatorium van Toronto. Daarna volgde hij een studie kunstgeschiedenis aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Als hoofd tentoonstellingen van De Nieuwe Kerk in Amsterdam maakte Vrieze exposities als Zwarte Farao’s en Het Rijk der Scythen. Voor zijn grote verdiensten voor de Nederlandse beeldende kunst werd John Vrieze in september nog bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Herzog voorzitter filmjury Berlijn

BERLIN, 20 nov. - De Duitse regisseur Werner Herzog zal in 2010 de jury voorzitten van het filmfestival in Berlijn. Dat heeft de organisatie gisteren bekend gemaakt. Herzog (67) heeft meer dan vijftig films gemaakt gedurende zijn carrière, die bijna vijf decennia omspant. „De films van Werner Herzog tonen de artistieke kracht van cinema”, zei directeur Dieter Kosslick van het festival. Naast zijn speelfilms maakt Herzog ook documentaires en heeft hij opera’s geregisseerd. (ANP)