Kort nieuws Economie

Spyker verplaatst assemblage naar Groot-Brittannië

Zeewolde, 20 nov. - Spyker Cars stopt met de assemblage van sportwagens in Zeewolde. De luxe bolides zullen voortaan in het Britse Coventry in elkaar gezet worden. Door de verplaatsing van de activiteiten staan circa 45 van de 135 banen in Nederland op de tocht. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. De productie wordt aan het eind van dit jaar overgeheveld naar Spykers’ toeleverancier Coventry Prototype Panels, die diverse prototypes voor Spyker bouwde en delen van de carrosserie van bepaalde modellen. (ANP)

Bestuurders van Total niet vervolgd

Toulouse, 20 nov. - Olieconcern Total en de voormalige topman van het bedrijf worden niet verantwoordelijk gehouden voor een explosie in 2001 op een terrein van Total in Toulouse waarbij 31 mensen om het leven kwamen en duizenden mensen gewond raakten. Dat heeft een Franse rechtbank gisteren beslist. Total-dochter Grande Paroisse, de eigenaar van de fabriek waar de explosie plaatshad, werd vrijgesproken. De explosie op een industrieterrein in het buitengebied van Toulouse gebeurde minder dan twee weken na de aanslagen van 11 september 2001, waardoor in eerste instantie aan een aanslag werd gedacht. Er werd echter geen bewijs gevonden voor een aanslag. (ANP)

Procter & Gamble haalt sprays terug

Chicago, 20 nov. - Procter & Gamble roept ongeveer 120.000 flesjes Vicks Sinex neusspray terug omdat er in een aantal flesjes een bacterie is gevonden. De sprays zijn in Duitsland gemaakt en in elk geval verkocht in Duitsland zelf, het Verenigd Koninkrijk en de VS. Dat maakte Procter & Gamble gisteren bekend. Alhoewel er nog geen gevallen bekend zijn van mensen die ziek zijn geworden van de spray, zou de bacterie ernstige infecties kunnen veroorzaken bij mensen met een zwak immuunsysteem of een chronische longziekte. (ANP)

EU-onderzoek naar Standard & Poor’s

Brussel, 20 nov. - De Europese Commissie beschuldigt kredietbeoordelaar Standard & Poor’s van machtsmisbruik op de markt voor fondscodes van Amerikaanse aandelen, de zogeheten International Securities Identification Number (ISIN). Volgens de toezichthouder misbruikt Standard & Poor’s zijn monopoliepositie bij de samenstelling van de licentietarieven op dit gebied. ISIN is een gestandaardiseerde code die gebruikt wordt door banken en vermogensbeheerders om uitgegeven aandelen en obligaties wereldwijd te kunnen identificeren. (ANP)