Kort nieuws Economie

In december komt GM met plan Opel

Zaragoza, 20 nov. - De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) maakt in december een overlevingsplan voor Opel bekend. Het streven is nog steeds om de productiecapaciteit in Europa terug te brengen met 20 procent. Dat zei Nick Reilly, de tijdelijke topman van GM Europa, gisteren tijdens een bezoek aan Spanje. Deze maand kwam GM terug op het besluit om Opel te verkopen aan het Canadese Magna. „Ons plan lijkt veel op dat van Magna”, zei Reilly. „Ik denk niet dat het slechter is.” Eerder zei Reilly al dat hij verwacht dat er tussen de 9.000 en 10.000 banen verloren gaan bij de Europese GM-fabrieken. (ANP)

Dell boekt 15 pct minder omzet

San Francisco, 20 nov. - Dell heeft een tegenvallende omzet geboekt in het afgelopen derde kwartaal. De Amerikaanse computerfabrikant is verwikkeld in een prijzenslag met de concurrenten en verloor marktaandeel. De omzet daalde met 15 procent naar 12,9 miljard dollar. De nettowinst daalde met 54 procent tot 337 miljoen dollar. Dell legt momenteel de nadruk op de winstmarges en kondigde eerder een bezuinigingsronde aan die 4 miljard dollar moet opleveren. (ANP)

Philip Morris moet roker betalen

Los Angeles, 20 nov. - De Amerikaanse sigarettenfabrikant Philip Morris moet een ex-roker een schadevergoeding van 300 miljoen dollar (ruim 200 miljoen euro) betalen. Dat heeft een jury in Florida gisteren bepaald. De 61-jarige Cindy Naugle zit in een rolstoel als gevolg van een longziekte. Ze was op 20-jarige leeftijd met roken begonnen. Ruim eenzesde van het toegekende bedrag is bestemd voor gemaakte en toekomstige medische kosten. Philip Morris gaat in beroep tegen de uitspraak. (ANP)