Kort nieuws buitenland

Drie aanslagen eisen 28 levens in Afghanistan

Door onze correspondent

Herat, 20 nov. - Bij drie zelfmoordaanslagen in Afghanistan zijn gisteren en vandaag zeker 28 doden gevallen. Enkele uren na de beëdiging van Hamid Karzai voor een nieuwe presidentstermijn kwamen in Uruzgan tien burgers om bij een aanslag met een bomauto in Deh Rawood. Vandaag werden zeker zestien Afghanen gedood bij een aanslag met een motorfiets in het westelijke Farah. Onder de slachtoffers was een hoge politiefunctionaris. In Zabul werden twee Amerikaanse militairen gedood. (AP, Reuters, ANP)

Doodvonnis in Irak voor geallieerde VS

Bagdad, 20 nov. - Een Iraakse sunnitische militieleider die in 2007 met steun van het Amerikaanse leger tegen Al-Qaeda-in-Irak vocht, is ter dood veroordeeld wegens moord en ontvoering, zo heeft een rechtbankwoordvoerder in Bagdad gisteren bekendgemaakt. De arrestatie van Adil al-Mashhadani leidde in maart tot een vuurgevecht tussen zijn manschappen en regeringstroepen. De door shi’ieten gedomineerde regering is nooit blij geweest met het Amerikaanse besluit om rebellen te betalen en te bewapenen om zich tegen hun voormalige medestanders te keren. Strijders van deze ‘Sahwa’s’ vrezen dat de autoriteiten hen alsnog willen pakken op hun misdrijven in het verleden. (Reuters)

Doden bij aanval op dorpen Darfur

Khartoum, 20 nov. - Bij een aanval door onbekende gewapende mannen op twee dorpen in het zuidelijk deel van Darfur zijn elf mensen om het leven gekomen. Dat heeft de vredesmacht van Afrikaanse Unie en Verenigde Naties in de West-Soedanese regio, Unamid, gisteren meegedeeld. In Darfur zijn behalve het regeringsleger en Arabische milities ook talrijke rebellengroepen en bandieten actief. (AP)

Colombia: agressie door Venezuela

San Antonio, 20 nov. - Soldaten uit Venezuela hebben gisteren twee voetgangersbruggen op de grens met Colombia opgeblazen. Venezuela noemt de bruggen illegaal, maar Colombia spreekt in een reactie van een „daad van agressie” en een schending van het internationale recht. Colombia heeft verklaard dat het de kwestie zal aankaarten bij de Verenigde Naties en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Venezuela heeft de afgelopen weken zijn militaire aanwezigheid langs de grens uitgebreid in reactie op Colombia’s besluit om de VS ruimere toegang te geven tot zijn militaire bases. (Reuters)

Geen bewijs voor misdrijf Toulouse

Door onze correspondent

Parijs, 20 nov. - Na vier maanden proces heeft de Franse rechter gisteren bepaald dat er geen schuldige kan worden aangewezen voor de ontploffing van de chemische fabriek AZF in Toulouse in 2001. Daarbij vielen 31 doden en werd een stadswijk verwoest. Het oordeel leidde tot onbegrip bij nabestaanden. Tijdens het proces kwamen talrijke nalatigheden aan het licht bij het bedrijf dat de fabriek exploiteerde. Volgens de rechter waren „de voorwaarden” voor een ontploffing daardoor verenigd, maar ontbreekt het bewijs.

Overstromingen in Groot-Brittannië

Londen, 20 nov. - Delen van Schotland, Noord-Engeland en Wales hebben te kampen met overstromingen door zware regenval. In het gebied moesten ruim 200 mensen met helikopters in veiligheid worden gebracht. Op sommige plaatsen viel op één dag 170 millimeter regen. Meteorologen hebben gewaarschuwd dat er voorlopig geen einde komt aan het slechte weer. (Reuters)