Kort nieuws Binnenland

Groei Mexicaanse griep vlakt af, deze week zes doden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 nov. - Deze week zijn er in Nederland zes mensen overleden met Mexicaanse griep. Het gaat om een baby, drie kinderen van zeven, negen en veertien jaar, een 60-jarige vrouw en een man van 72. Ze hadden allemaal al een andere ziekte. Het aantal patiënten dat met Mexicaanse griep is opgenomen in een ziekenhuis nam afgelopen week met 359 toe, maar de stijging is minder sterk dan de afgelopen drie weken. Toen verdubbelde het aantal opnames in ziekenhuizen elke week. De stijging van deze week is 23 procent ten opzichte van de 291 opnames in ziekenhuizen vorige week. Het aantal opnames in de intensive care verdubbelde. Vorige week kwamen 38 mensen op de ic, tegen 19 de week ervoor.

R’dam onderzoekt financiële risico’s

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 nov. - De gemeente Rotterdam gaat alle financiële risico’s bij bedrijven waarvan ze aandeelhouder is inventariseren. Een raadsmeerderheid heeft daar gisteravond mee ingestemd. In juni bleek uit een vertrouwelijk rapport van bedrijfsonderzoeker Pieter Lakeman dat Rotterdam vorig jaar ternauwernood aan een miljoenenstrop is ontsnapt door „onverantwoorde” beleggingen van de regionale vervoerder RET. De gemeente is enig aandeelhouder van de RET, die 125 miljoen euro had ondergebracht bij drie – later omgevallen – banken uit IJsland. Zware verliezen zijn door stom toeval voorkomen, aldus Lakeman. Rotterdam heeft een meerderheidsbelang in onder meer het Havenbedrijf (71 procent).

Een op de vijf wethouders stopt

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 20 nov. - Een op de vijf wethouders stopt na de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar maart. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur onder bestuurders in grote gemeenten, waarvan de resultaten vandaag bekend werden. Ruim de helft van de wethouders wil in elk geval in de politiek blijven, als wethouder of als raadslid. Bijna 20 procent wil alleen als wethouder verder en zal zich niet verkiesbaar stellen voor de raad. Uit eerder onderzoek van het blad bleek dat een op de drie wethouders de afgelopen vier jaar het college heeft verlaten.