Kinderen - En Verder

Deventer

De Openbare Bibliothee aan de Brink is t/m 4 december Het Huis van Zwarte Piet. Drie weken lang logeert de Hoofdpiet daar in de mooi ingerichte kamer. En t/m 4 december is er een uitgebreid programma voor jong en oud. Op zaterdag 21 november kunnen alle kinderen hun schoen zetten en wie er het mooiste gedicht of de mooiste tekening bij stopt kan € 100 aan cadeaubonnen winnen. Dinsdag 24 november is om 16u de feestelijke prijsuitreiking. Er zijn speciale workshops voor kinderen, onder meer ‘surprises en gedichten maken’ en 25 november gaat Riek Beekman, ontwerpster van sinterklaaspapier met kinderen aan het werk. Voor (groot)ouders en andere volwassenen zijn er onder meer: stadswandelingen op zondag en een lezing over ‘Sinterklaas in de Nederlandse literatuur’. Inl www.huisvanzwartepiet.nl

Utrecht

Nog maar net aangekomen in ons land, reisde Sinterklaas direct af naar Utrecht om een uitgebreid bezoek te brengen aan zijn expositie Sint-Nicolaas op bezoek in Museum Catharijneconvent. De Sint was zeer te spreken over wat hij allemaal te zien kreeg. Op de expositie schilderijen, schoolplaten tot aan foto’s waarop te zien is hoe mensen thuis Sinterklaas vieren. Ook kunnen bezoekers op de foto in de zak van Sinterklaas. Elke zaterdag is er een rondleiding en op zondag is het sint-atelier geopend; dan zijn er ook workshops pietendans, familierondleidingen, zingende pieten en een pepernotenspoor. Lange Nieuwstraat 38. Inl www.sintnicolaasopbezoek.nl

Overveen

Klungelpiet doet alles helemaal verkeerd. Om het goed te maken besluit hij Sinterklaas een handje te helpen: hij gaat een avondje zelf voor Sint spelen. Stiekem trekt hij het sinterklazenpak aan, en wat er dan allemaal gebeurt.... Jogchem Jalink speelt in Poppentheater de Zilveren Maan een sint- en pietvoorstelling met zijn eigen gecomponeerde vrolijke en stemmige liedjes. Vanaf 3 jaar op 21, 22, 25, 29 nov en 2 dec, Landgoed Elswout, Elswoutselaan. Res 06-22946290 en www.poppentheaterdezilverenmaan.nl

Naarden-Vesting

Op zaterdag 21 november doet Sinterklaas het vestingstadje Naarden aan en om 17u30 arriveert hij in de Oude Haven (bij het Arsenaal). Vanaf zondag 22 november heeft hij in het Nederlands Vestingmuseum zijn officiële slaap- en werkkamer. Daar kan hij rustig werken en natuurlijk ook uitslapen na zijn nachtelijke ritjes over de daken. Op zondagen 22 en 29 november is de Sint met een aantal Pieten aanwezig tussen 13u en 16u30 uur. De Pieten bedienen dan het grote pakjeskanon en met echt buskruit proberen ze pakjes in schoorstenen te schieten. Het hele museum is vanaf 12u open. En op 25 en 28 november, 2 en 5 december is de Kamer van de Sint voor iedereen tussen 13u30-16u30 te bezoeken. Kinderen kunnen in de Kamer een video bekijken en er zijn pepernoten. Westwalstraat 6. Inl www.vestingmuseum.nl

Leiden

Op 21 en 22 november viert het Rijksmuseum van Oudheden de vijftigste verjaardag van Asterix en Obelix. Er zijn lezingen over Galliërs en Romeinen, Asterix-films, er lopen Romeinse soldaten door het museum, bezoekers kunnen met de striphelden op de foto en Gallische en Romeinse hapjes proeven. Een Romeinse arts geeft een consult en iedereen kan een stripboek laten signeren door Asterix-vertaler Frits van der Heide. De Museumshop heeft een Asterixassortiment en het Museumcafé serveert de toverdrank van Panoramix. Rapenburg 28. Van 10-17u. Inl www.rmo.nl