Karzai wil het alleen doen

President Karzai zei gisteren dat Afghanistan binnen vijf jaar helemaal zélf voor veiligheid moet zorgen.

Hij wil minder steunen op internationale troepen.

Binnen vijf jaar moet de veiligheid van Afghanistan „volledig in handen van de Afghaanse regering zijn”. Dat heeft Hamid Karzai (51) gisteren gezegd bij zijn beëdiging als president voor een tweede, vijfjarige termijn. „We gaan de rol van de internationale troepen kleiner maken.”

De internationale troepenmacht zou alleen nog verantwoordelijk blijven voor ondersteuning en opleiding, aldus Karzai. Aan de aanwezigheid van de vele duizenden particuliere beveiligers moet binnen twee jaar een eind komen, zei de nieuwe president.

Naar Karzais plannen was met belangstelling uitgekeken, aangezien de veiligheid het afgelopen jaar sterk is verslechterd en de internationale gemeenschap op zoek is naar nieuwe strategieën tegen het terrorisme in Afghanistan. Karzais positie is sterk verzwakt door de grootschalige stembusfraude door zijn campagneteam tijdens de presidentsverkiezingen, terwijl van de nieuwe president wordt verwacht dat hij de corruptie en het wanbestuur effectief bestrijdt.

Achthonderd hoogwaardigheidsbekleders woonden de ceremonie bij in het presidentiële paleis in Kabul. Daaronder vertegenwoordigers van ruim veertig landen, onder wie de Pakistaanse president Zardari, en de ministers van Buitenlandse Zaken van Amerika en Nederland.

De Amerikaanse president Obama beraadt zich al weken over het verzoek van zijn commandant in Afghanistan, generaal Stanley McChrystal, om 40.000 extra militairen. Het opleiden van het Afghaanse leger en de Afghaanse politie zal een belangrijke taak zijn voor nieuw uitgezonden militairen, met als doel zo snel en zo veel mogelijk verantwoordelijkheid voor de veiligheid aan hen over te laten. In de VS, het Verenigd Koninkrijk en andere landen die troepen leveren, neemt de steun voor de missies af. Nu zijn er bijna 110.000 buitenlandse militairen in Afghanistan, onder wie circa 68.000 Amerikanen.

Karzai zei gisteren dat „de verspreiders van corruptie vervolgd moeten worden”. Hij noemde de corruptie, waardoor vele miljoenen aan internationale steun verdwijnen, „een zeer gevaarlijke staatsvijand” en kondigde een conferentie over het onderwerp aan. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton liet zich onlangs nog kritisch uit over de corruptiebestrijding. Volgens haar heeft de vorige regering-Karzai „eraan gewerkt, maar bij lange na niet genoeg om te laten zien dat het ze ernst is”.

Karzai zei dat hij Afghanen van „elke etniciteit, elke stam en elke provincie” wil dienen en riep zijn „broeder dr. Abdullah Abdullah” op tot samenwerking voor nationale eenheid. Abdullah, die als tweede eindigde na de eerste verkiezingsronde en zich later terugtrok, herhaalde gisteren dat hij geen zitting wil nemen in de nieuwe regering. (AP, Reuters, AFP, BBC)