Internationale reacties

Duitsland

Net als in veel andere Europese landen heerst in Duitsland verbazing over het relatief onbekende EU-topduo Van Rompuy-Ashton. Weekblad Der Spiegel schrijft vandaag in zijn online-editie dat de EU met deze benoeming haar kaarten „op nobodys” heeft gezet. „Opnieuw heeft Europa een kans laten lopen om op het wereldtoneel uit te blinken.” Maar bondskanselier Merkel is juist zeer tevreden. „Ik behoor tot de mensen die weten dat persoonlijkheden in hun taak kunnen groeien”, zei ze gisteravond.

Midden-Europa

In Midden-Europa is de benoeming van Van Rompuy redelijk positief ontvangen. Nieuwe lidstaten waren vooral bezorgd over een ‘president’ uit een groot EU-land. Dat Van Rompuy Belg is wordt geruststellend gevonden. „Hij zal gevrijwaard blijven van die specifieke arrogantie, die helaas sommige politici uit grotere landen kenmerkt”, schreef het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza vanochtend in een commentaar. De krant vindt Van Rompuy ook „een veilige keus” voor Polen, omdat „België en Belgische politici altijd EU- beleid hebben gesteund dat gunstig was voor nieuwe lidstaten”.

Turkije

De Turkse regering bewaarde vanmiddag nog het stilzwijgen, maar een parlementslid, Onur Oymen, zei tegen de BBC zich zorgen te maken over wat Van Rompuys voorzitterschap voor Turkse toetreding tot de EU kan betekenen. Hij herinnerde eraan dat Van Rompuy „een paar jaar geleden had gezegd om religieuze en culturele redenen totaal tegen Turks lidmaatschap te zijn”. De krant Hürriyet kwam met de kop: ‘Eerste EU-voorzitter negatief jegens Turkije’.

Verenigde Staten

In een door het Witte Huis uitgegeven verklaring heeft de Amerikaanse president Obama Van Rompuy en Ashton gefeliciteerd. „De Verenigde Staten hebben geen belangrijker partner dan Europa bij het bevorderen van veiligheid en voorspoed in de wereld.” Volgens Washington zullen de twee nieuwe functies „de EU versterken en van de Unie een nog belangrijker partner voor de VS maken”.

China

Premier Wen Jiabao noemde de Europese benoemingen vanochtend „een belangrijke stap” in het Europese integratieproces. „Wij brengen onze hartelijke felicitaties over”, zei Wen in Peking. „Wij steunen de Europese integratie, want wij zijn voor een veelzijdige en multipolaire wereld.”