Internationaal kort

‘Huurlingen Zuid- Afrika vechten voor junta in Guinee’

Johannesburg. Zuid-Afrika onderzoekt geruchten dat Zuid-Afrikaanse huurlingen actief zijn voor de junta in Guinee. Dat heeft de regering laten weten. Volgens verschillende bronnen zijn buitenlandse huurlingen betrokken bij het opleiden van veiligheidstroepen voor de Guineese junta. Op 28 september brachten soldaten van de junta zeker 157 burgers om. Zuid-Afrika verbiedt het zijn burgers om zonder toestemming voor buitenlandse autoriteiten te vechten. Ten tijde van de apartheid waren Zuid-Afrikaanse huurlingen actief in Afrika. Zuid-Afrikanen die in 2004 betrokken waren bij een couppoging in Equatoriaal Guinee, zijn deze maand vrijgelaten in dat land. (Reuters)

Rechter: leger treft blaam voor Katrina

New Orleans. Het Amerikaanse leger moet schadevergoedingen betalen aan zes inwoners van New Orleans en een bedrijf dat daar gevestigd was, voor de schade die zij hebben geleden als gevolg van orkaan Katrina in 2005. De rechter in New Orleans die dat vonnis uitsprak, houdt het leger verantwoordelijk voor een deel van de schade wegens gebrekkig onderhoud van irrigatiekanalen in de stad destijds. Het leger moet 720.000 dollar uitkeren. Verwacht wordt dat nu veel meer mensen een zaak aanspannen. Tachtig procent van de stad kwam door de orkaan onder water te staan. (Reuters)

Aanslag op rechtbank Peshawar: 19 doden

Peshawar. In de Pakistaanse stad Peshawar zijn gisteren zeker negentien doden gevallen bij een zelfmoordaanslag voor een rechtbank. Het is de zevende aanslag in Peshawar en omgeving sinds het leger op 17 oktober een offensief begon tegen de Pakistaanse Talibaan in hun belangrijkste thuishaven Zuid-Waziri-stan. Daarbij kwamen zeker 110 mensen om. De dader liet zijn bommen tijdens de ochtendspits ontploffen. Er zijn ruim vijftig gewonden. (Reuters, AFP)

Iran verwerpt het nucleair plan IAEA

Teheran/ Seoul. De Iraanse regering wil haar voorraad laagverrijkt uranium niet naar het buitenland overbrengen voor verdere verrijking. Met deze bekendmaking verwierp zij woensdag feitelijk een plan van het Internationaal Atoomenergie Agentschap dat zou waarborgen dat Iran niet heimelijk kernwapens ontwikkelt. Daarvan vormde de overbrenging van het uranium naar het buitenland de basis. Teheran ontkent dat het aan kernwapens werkt. De Amerikaanse president Obama verklaarde gisteren dat Washington met bondgenoten in gesprek is over nieuwe strafmaatregelen. In de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei hij dat een nieuw pakket sancties in de komende paar weken zal worden ontwikkeld. Het is lang niet zeker dat Obama de VN-Veiligheidsraad tot sancties kan bewegen. Rusland en China, die vetomacht hebben, zijn daar niet enthousiast over. De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, Manouchehr Mottaki, wees strafmaatregelen van de hand. Volgens hem heeft het Westen „geleerd van mislukte ervaringen” in het verleden. (Reuters, AP)

In Zuid-Soedan 47 doden bij aanvallen

Juba. Aanvallen op twee dorpen in Zuid-Soedan hebben deze week 47 mensen het leven gekost, zo heeft een woordvoerder van het Zuid-Soedanese leger bekendgemaakt. Dit jaar is sprake van een scherpe toename van dergelijke tribale overvallen, waarbij in totaal bijna 2.000 mensen om het leven zijn gekomen. Zuidelijke woordvoerders hebben de noordelijke Nationale Congrespartij van president Omar Hassan al-Bashir ervan beschuldigd de tribale aanvallers te steunen om het zuidelijke autonome bestuur vooraf aan de verkiezingen in april te ondermijnen. (Reuters)

Israël sloopt twee Palestijnse huizen

Jeruzalem. De Israëlische autoriteiten hebben woensdag twee Palestijnse woningen gesloopt die volgens hen zonder vergunning waren neergezet in bezet Oost-Jeruzalem. Deze actie volgde minder dan 24 uur na scherpe Amerikaanse kritiek op de Israëlische aankondiging van de bouw van 900 woningen bij Oost-Jeruzalem, waaraan het Witte Huis een waarschuwing tegen de sloop van Palestijnse woningen had toegevoegd. Volgens het Israëlische Comité tegen verwoesting van huizen heeft de gemeente Jeruzalem in een maand tien woningen gesloopt die in totaal zeventig mensen huisvestten. (AFP)

Doodstraf voor vijf man in Bangladesh

Dhaka. De vijf overgebleven verdachten van de moord op de eerste Bengaalse president Sheikh Mujibur Rahman zijn gisteren in hoger beroep tot de doodstraf veroordeeld. Op 15 augustus 1975 werd Rahman, die de strijd voor onafhankelijkheid van Pakistan had geleid, met een groot deel van zijn familie doodgeschoten tijdens een militaire staatsgreep. In 1998, toen Rahmans dochter Sheikh Hasina voor het eerst premier was, werden vijftien mannen ter dood veroordeeld. Drie van hen werden later vrijgesproken, een is gestorven, zes zijn ontsnapt. (Reuters, AP)