Opinie

    • Paul Luttikhuis

IJskappen smelten/smolten sneller

IJsberg voor de kust vam Ammasalik in Groenland (Foto AP)IJsberg voor de kust vam Ammasalik in Groenland (Foto AP)

Twee recente onderzoeken naar de grootste ijskappen op de wereld. Het ijs op Groenland blijkt sneller te smelten dan tot nu toe werd gedacht, aldus een artikel in Science. Van de versnelling is sprake sinds het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw (lees hier, hier en hier) – dus nadat volgens sommige sceptici aan de opwarming van de aarde een einde is gekomen.

Het verlies van de ijsmassa wordt niet, zoals in het verleden, gecompenseerd door sneeuwval. Het gaat om ongeveer 1.500 gigaton in de periode tussen 2000 en 2008. Gemiddeld betekent dat een extra stijging van de zeespiegel met 0,46 mm per jaar. Dat is niet erg veel. Maar er is sprake van een versnelling. De laatste jaren is de zeespiegelstijging opgelopen naar 0,75 mm per jaar (overeenkomend met 273 gigaton ijs).

IJsberg afkomstig van Antarctica drijft richting Australië (Foto AP)IJsberg afkomstig van Antarctica drijft richting Australië (Foto AP)

Het andere onderzoek gaat over Antarctica. Uit onderzoek in oude ijslagen blijkt dat de temperaturen op Antarctica in periodes tussen de grote ijstijden veel hoger zijn geweest dan altijd werd gedacht.

Tot nu toe werd er altijd vanuit gegaan dat 125.000, 240.000 en 340.000 jaar geleden de gemiddelde temperatuur ongeveer drie graden hoger lag dan tegenwoordig. Maar volgens onderzoekers van het British Antarctic Survey in Cambridge, onder leiding van Louise Sime, was het in werkelijkheid zo’n zes graden warmer.

Volgens de onderzoekers kan dit betekenen, dat het gebied zeer gevoelig is voor veranderingen van de concentratie van broeikasgassen (lees ook hier). Veel sceptici halen hun argumenten onder andere uit het feit dat Antarctica juist gespaard zou blijven van opwarming.

Paul Luttikhuis
Blogger

Paul Luttikhuis

Buitenlandredacteur Paul Luttikhuis volgt op dit blog nieuws over klimaatverandering. Hij schrijft over sociale en economische gevolgen, over manieren waarop landen zich daarop voorbereiden, over nieuwe wetenschappelijke inzichten en over de onderhandelingen na ‘Parijs’. Regelmatig zullen gastauteurs hun licht laten schijnen op deze thema’s.

    • Paul Luttikhuis