Ieren willen duel met Frankrijk overspelen

De Ierse voetbalbond heeft de FIFA gisteren gevraagd de wedstrijd tegen Frankrijk te laten overspelen. De strijd tussen beide Europese landen werd woensdag in de verlenging beslist door een overduidelijke handsbal van Thierry Henry. Henry stelde ploeggenoot William Gallas zo in staat de 1-1 te maken waardoor Frankrijk naar het WK 2010 in Zuid-Afrika gaat.

„De beschamende beslissing van de scheidsrechter om het doelpunt toe te kennen, heeft het imago van de sport beschadigd en we roepen de FIFA op om de wedstrijd opnieuw te laten spelen”, luidde de verklaring van de Ierse bond. De Zweedse arbiter Martin Hansson werd ook in eigen land hevig bekritiseerd. De krant Aftonbladet noemde de misser ‘de blunder van de eeuw’.

De Ierse minister van Justitie Dermot Ahern pleitte eerder al voor maatregelen: „Ze zullen waarschijnlijk niet naar ons luisteren omdat we een kleine vis in de voetbalwereld zijn, maar de FIFA moet ingrijpen.” Ahern doet een moreel beroep op de wereldvoetbalbond. „Als de situatie zo blijft, versterkt het de gedachte dat je wint als je bedriegt.”

Bondscoach Giovanni Trapattoni van Ierland ziet weinig heil in de actie van de voetbalbond. „Ik weet dat het onmogelijk is de wedstrijd over te spelen”, zei de 70-jarige Italiaan.

De Irish Times schreef gisteren over de „tweede hand van God”, met een verwijzing naar het handsdoelpunt van Diego Maradona in 1986, bij de WK-kwartfinale tussen Argentinië en Engeland. „In alle realiteit is dit precies wat we dachten dat zou gebeuren”, citeerde de krant de aangeslagen verdediger Richard Dunne. „Het WK wordt gecontroleerd door mensen die willen beslissen wie er deelnemen. Daarom zijn de zware beslissingen altijd in het voordeel van de grote teams.” Henry bekende hands te hebben gemaakt.

Met Frankrijk plaatsten Uruguay, Griekenland, Algerije, Portugal en Slovenië zich als laatsten voor het WK, ten koste van respectievelijk Costa Rica, Oekraïne, Egypte, Bosnië-Herzegovina en Rusland. (ANP)