Grote kans op Leterme als premier België

Niets lijkt de terugkeer van Yves Leterme als premier van België in de weg te staan. Eind vorig jaar struikelde hij over de Fortis-zaak.

Aan beide kanten van de taalgrens reageren Belgische politici blij en trots op de keuze voor Herman Van Rompuy, als eerste president van Europa. „Goed nieuws voor Europa en een eer voor België”, zei Elio Di Rupo, de leider van de Franstalige socialisten bijvoorbeeld.

Maar meteen zijn er natuurlijk ook zorgen. Wie volgt Van Rompuy op? Waarschijnlijk is de nieuwe premier van België een oude bekende: Yves Leterme, de voorganger van Van Rompuy. Buiten België vooral bekend als de man die het Belgische volkslied verwarde met de Franse Marseillaise.

De Franstalige krant Le Soir schreef onlangs al dat Leterme geen premier mag worden. Het land beleefde de langste politieke crisis in zijn geschiedenis, nadat de Vlaamse christen-democraat in juni 2007 de parlementsverkiezingen won. Na een formatie die langer duurde dan ooit, werd hij uiteindelijk premier. Maar eind vorig jaar moest hij al weer aftreden in verband met een schandaal rond de overname van de bank Fortis door het Franse BNP Paribas. De regering zou geprobeerd hebben de rechtsgang rond die overname te beïnvloeden.

Marianne Thyssen, de voorzitter van de Vlaamse christen-democraten van Leterme en Van Rompuy, liet gisterenavond direct weten dat haar partij opnieuw het premierschap opeist. Ze sloot meteen uit dat ze die baan zelf overneemt, en ook een andere partijgenoot die dat zou kunnen doen, vice-premier Steven Vanackere, deed dat eerder al.

Yves Leterme is niet erg geliefd in het zuiden van het land, al is zijn vader een Waal. Hij maakte eens de – verkeerd begrepen – grap dat Franstaligen „intellectueel misschien niet in staat zijn om Nederlands te leren”. En na de verkiezingen van 2007 hield hij tot ergernis van Franstaligen vast aan een staatshervorming, die Vlaanderen meer bevoegdheden zou moeten geven.

Maar er is niets dat zijn terugkeer in de weg lijkt te staan. Uit onderzoeken is niet gebleken dat Leterme iets verkeerds heeft gedaan in de affaire-Fortis. Eerder keerde hij al terug als minister van Buitenlandse Zaken. Franstalige partijen spreken ook geen veto over hem uit.

Leterme is haast wel gedwongen het premierschap weer op te eisen als hij dat ooit nog wil doen. Als iemand anders dat nu zou doen, dan ligt het voor de hand dat die ook bij de volgende verkiezingen in 2011 de kandidaat-premier is.

Wat de baan voor Leterme onaantrekkelijk maakt, is dat de meeste problemen die hij vorig jaar achterliet niet zijn opgelost. Zo is er nog altijd het omstreden kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde, dat Vlamingen willen splitsen. Daarvoor moet een oplossing worden gevonden, voordat er nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden. Van Rompuy, die wel geliefd is bij Franstaligen, was er nog niet aan toegekomen. Daarom wordt er nu geopperd dat hij mee moet helpen een oplossing te bedenken, voordat hij naar Europa vertrekt.

    • Jeroen van der Kris