Gered door charme hoofdrolspeler

Dvd tv-serie

The Mentalist

seizoen 1(24 afl. van 40 min.)€ 49,99 ***

Helderziendheid bestaat niet, het is een kwestie van goed opletten en luisteren, zegt Patrick Jane (gespeeld door Simon Baker). Hij kan het weten, als voormalig medium. Met zijn gladde tv-shows is hij gestopt nadat zijn vrouw en kind werden gedood door een seriemoordenaar. Jane had hem bespot op tv.

Nu zet hij zijn gave in als ‘adviseur’ van de recherche. Met succes, maar eigenlijk is hij alleen maar op zoek naar de moordenaar van zijn gezin. Zijn wraakzucht geeft de serie een overkoepelend thema.

Zoiets is tegenwoordig gebruikelijk bij politieseries, maar The Mentalist is in wezen toch ouderwetse televisie, met elke week een moord die wordt opgelost. Te veel afleveringen glijden voorbij zonder dat er aandacht is voor de zaak die Jane zo kwelt.

Simon Baker redt de serie van de middelmaat. Jane is behalve een scherp waarnemer ook een irritante betweter en ruziezoeker, maar de lichtheid in het spel van Baker verzoet die onaangename trekjes.

    • Ron Rijghard