Geen AOW-feest bij Maarten 't Hart

Maarten ’t Hart wordt komende week 65. Hoe gaat de notoire gierigaard – zijn autobiografische werk zit vol schraapzucht – zijn eerste AOW stukslaan? Eindelijk een keer echt goede wijn kopen? Een enorme braspartij in de moestuin? Maartje-garderobe aanvullen? Precies weet de schrijver het nog niet, maar hij heeft wel een paar wilde plannen.

“Ik zie op de zaterdagmarkt in Leiden altijd in een speciale kraam van die lekkere, maar peperdure paddenstoelen. Die ga ik, denk ik, daar regelmatig kopen. Ook voortaan maar buffelmozzarella in plaats van gewone. En bijvoorbeeld van die heel dure Mali-mango’s. En zo nog het een en ander waar ik nu voor terugschrik Emmentaler kaas bijvoorbeeld, ook erg duur. En ik neem me ook voor nergens meer op te beknibbelen.”

Van de eerste AOW-uitkering (en het eerste pensioen) gaat hij, als de fiscus tenminste iets overlaat, misschien “een akelig dure snelle crossfiets kopen bij Van Herwerden in Voorburg, een speciaalzaak voor bijzondere merken”.

’t Hart vindt de discussie over de AOW overigens wel iets eigenaardigs hebben. “Ons babyboomers, wordt verweten dat wij over de ruggen van de nu werkenden geld binnen halen, maar ik weet nog goed dat ik, toen ik veertien was, voor ’t eerst loon kreeg (aardbeien plukken). Er was twee gulden belasting vanaf gehouden, maar 17 gulden 50 AOW. Mensen zoals ik hebben hun leven griezelig veel AOW van hun salarissen zien afhouden, dus enig recht erop hebben wij toch wel.”

Een feest ziet Maarten ’t Hart niet zitten, al was het maar omdat hij dan het gevaar loopt dat collega-schrijver Jan Siebelink ook komt. “Eva Biesheuvel belde mij en zei dat ze met Maarten en Jan & Gerda Siebelink mijn verjaardag wilden komen vieren. Toen zei ik tegen Eva: als Jan op mijn terrein verschijnt gaat hij meteen in de kloofmachine.”

Hoe dan ook, proficiat Maarten en nog vele mooie boeken!

    • Elsbeth Etty