Film - En verder

IDFA

Het 22ste IDFA, ‘s wereld grootste filmfestival voor documentaires, is van 19 tot 29 november in Amsterdam. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag staat op IDFA dit jaar de Amerikaanse documentairemaker Frederick Wiseman in het zonnetje met films als Titicut Follies (1967), High School (1968) en ook wordt zijn nieuwste film, La Danse – Le Ballet de l’ Opera de Paris (2009), over het beroemde balletgezelschap in Parijs, vertoond in het programmaonderdeel ‘Reflecting Images: Masters’. Verder: met een aantal Sovjet-documentaires blikt IDFA terug op de tijd van ‘Glasnost’ en ‘Perestrojka’, nu twintig jaar geleden en Capitalism, A Love Story de nieuwe film van Michael Moore. Inl www.idfa.nl.

North

Jomar, de hoofdpersoon van North, is een dertigjarige skiliftbeheerder: suïcidaal, gewelddadig en depressief. North van regisseur Rune Denstad Langlo is nog het beste te omschrijven als een Noorse western. Jomar is een outlaw, de sneeuwscooter, zijn paard, de eindeloze sneeuwvlakten en het westernmuziekje brengen je op het spoor. Het spoor waarin nu eens niet de verloren zoon, maar de verloren vader naar huis keert. Daarom is North ook een roadmovie in de beste zin des woords. Regie: Rune Denstad Langlo. In 9 bioscopen.

The Twilight Saga: New Moon

De vervolgfilm op The Twilight Saga: New Moon van Chris Weitz volgt snel op de succesvolle eerste film, naar de tienerromans van Stephenie Meyer en de hele cast, inmiddels uitgegroeid tot heuse tieneridolen, doet opnieuw mee. New Moon staat in het teken van het grote zwelgen. Edward verlaat Bella, omdat hij haar een normaal leven gunt, zonder zijn vampierproblemen. Bella pruilt maandenlang, maar vindt afleiding bij Jacob (Taylor Lautner), die er ook al een geheime identiteit op na houdt. De rol van vampier Edward, bepalend voor het succes van de eerste film, is deze keer te beperkt. Regie: Chris Weitz. Met: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner. In: 77 bioscopen

It’s not me, I swear!

Ondanks de Engelse titel waaronder hij in Nederland wordt uitgebracht, is It’s not me, I swear! toch echt een Frans gesproken film. Voor een kinderfilm is hij nogal heftig (adviesleeftijd van Cinekid: 11+). Het in retrokleuren geschilderde Quebec van 1968, waarin het gezinsdrama is gesitueerd, kent tamelijk realistische doodverlangens van de tienjarige hoofdpersoon Léon. En ook de ruzies van zijn ouders die hem tot die wanhoop drijven zijn verdrietig en intens. In C’est pas moi, je le jure! wordt dat allemaal met grote klasse verteld. Regie: Chris Weitz. In: 4 bioscopen.

Tent Academy Awards

is een jaarlijkse competitie tussen de beste eindexamenvideo’s, films, shorts en animaties van alle Nederlandse kunstacademies. Op 21 november 20u30 worden alle genomineerde werken vertoond in De Balie, Amsterdam. Inl www.debalie.nl

Noors Filmfestival

Op vrijdag 20 en zaterdag 21 november is in Filmhuis Lumen, Delft, het Noors Filmfestival met nieuwe en korte Noorse speelfilms. Inl www.filmhuis-lumen.nl