Fan drukt op knopje bij Vitalic

Dance Vitalic. Gezien: 19/11 Melkweg Amsterdam. ****

Franse dance-artiest Pascal Arbez, alias Vitalic, had vannacht in Amsterdam iets bedacht voor de fan die hem in aanbidding omhelsde. Hij pakte de wijsvinger van de jongen en drukte die op een knopje, met hoorbaar effect, en nog eens. Waarna de jongen bijna achterover viel van geluk.

Hierna liet Vitalic het podium volstromen met zijn dansende aanhang. Ook muzikaal kwam hij in het tweede deel van zijn optreden het publiek tegemoet: met een stroom ruwe, dansbare beats.

De verering dankt Vitalic (1976) aan zijn debuutalbum Ok Cowboy uit 2005, dat opzien baarde door de gemotoriseerde beats, vroem-vroem-effecten en boorgeluiden. De mengeling van techno en electro sprak ook een rockpubliek aan en had grote invloed op een aantal nieuwe bands. De nieuwe cd Flasmob is diverser – verstilder en joyeuzer – met als uitschieter de bijna arcadische compositie Still.

Vannacht durfde Vitalic het niet aan om Still te spelen. Live klonk het minder verzorgd en directer dan op de plaat, en dat pakte goed uit. De geluidslagen die op de plaat als wapperende linten door de ritmes waaien, kregen in het eerste half uur alle ruimte. Door daarna de beat minder dominant te maken trok Vitalic de nummers open en kon hij spelen met dynamiek en effecten.

Het optreden startte met de single Poison Lips, aanstekelijke proto-disco met een karakteristiek hobbelpaardritme, maar live zonder de schetterende lijntjes die de flashback compleet maken. De verleidelijke vrouwelijke vocalen, samengesteld door software, vormen de zachte binnenkant van zijn nummers. Vitalic weeft ze in als organisch onderdeel van de klank.

Het slot van het concert was in stijl: Vitalic pakte de wijsvinger van een andere fan, drukte af, en de beats stopte. En weer was er iemand in euforie achtergelaten.

    • Ron Rijghard