Eerste drie DSB-boeken verschijnen voor Kerst

De gevestigde uitgeverijen hebben het nakijken. Over een maand, vóór kerst, ligt Dirk Scheringa, mijn bewogen leven, in de winkel, de autobiografie van de DSB-magnaat – geschreven door een onbekend aantal ghostwriters.

Het boek verschijnt bij de speciaal voor dit project opgerichte uitgeverij De Wijsheid van Koen Lenting. Lenting beheert tevens uitgeverij De Zonnestraal, bekend van het werk van één auteur, Lentings voormalige partner Sonja Bakker.

Bij deze West-Friese connectie voelde Scheringa zich kennelijk thuis, want Lenting hoefde hem geen voorschot te betalen. „Scheringa heeft contact met ons opgenomen omdat hij een boek wilde uitgeven”, aldus Lenting. „We hadden een heel prettig contact. Als de verwachtingen waargemaakt worden, gaan we eraan verdienen, eerder niet.”

Volgens Lenting is het boek bijna klaar. Hij wil niet kwijt hoe groot het team rondom de schrijver is. „Het is zíjn boek, zijn verhaal. Het verhaal van de zoon van een kaasmaker die op een gegeven moment álles heeft, en dan met niets achterblijft. De belangstelling is overweldigend.”

Mijn bewogen leven verschijnt in een eerste oplage van tussen de 100.000 en 150.000 exemplaren. De Wijsheid staat fiscaal los van De Zonnestraal, waar Lenting en zijn ex-vrouw Bakker samen eigenaar van zijn. „Dit is mijn eigen bedrijf,” aldus Lenting.

Lenting is niet de enige en ook niet de eerste die voor kerst met een DSB-boek komt. Op 21 november kunnen 300 houders van een DSB-pas in boekhandel van Wognum gratis het bij uitgeverij Carrera verschenen boek De opkomst en ondergang van DSB afhalen, geschreven door twee Telegraaf-journalisten. Twee journalisten van de Volkskrant publiceerden gisteren Opkomst en ondergang van DSB.