Economie kort

CBS: het aantal werklozen stijgt tot boven de 400.000

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Het aantal werklozen is voor het eerst sinds drie jaar boven de 400.000 uitgekomen, maar stijgt niet snel meer. De afgelopen maand kwamen er 4.000 werklozen bij, wat het totaal aantal brengt op 403.000, ruim 5 procent van de beroepsbevolking. Volgens de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendmaakte, zijn dat er 111.000 meer dan vorig jaar om deze tijd. Gemiddeld nam het aantal werklozen het afgelopen jaar met 10.000 per maand toe. Vooral in de maanden april (20.000 werklozen meer) en juni (16.000) ging het hard. De laatste maanden nam de groei af. Volgens econoom Michiel Vergeer van het CBS komt dat onder andere door het grote aantal mensen in deeltijd-WW: de teller staat nu op 36.000 personen. Ook wijst hij op de ongeveer 30.000 jongeren die geen baan zijn gaan zoeken na hun opleiding, maar kozen voor een vervolgopleiding om de arbeidsmarkt nog even te vermijden. Toch verwacht zowel het CBS als het Centraal Planbureau voor 2010 nog een forse stijging van de werkloosheid. Nederland is weliswaar officieel uit de recessie, maar het duurt nog een tijd voordat de gevolgen ervan helemaal zijn uitgewerkt. Bedrijven wachten na een crisis vaak lange tijd wachten voor ze weer gaan investeren in nieuw personeel.

4.500 banen weg bij Air France-KLM

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Air France-KLM schrapt tot maart volgend jaar 4.500 banen, na een groter dan verwacht verlies in het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar. Dit heeft topman Pierre-Henri Gourgeon woensdagavond gezegd. De luchtvaartmaatschappij gaat er vooralsnog van uit dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Er werken 10.250 mensen bij de onderneming. Waar de banen verdwijnen wilde Gourgeon niet zeggen. Air-France-KLM maakte opnieuw zware verliezen bekend als gevolg van de economische crisis. De kwartaalomzet daalde vergeleken met een jaar geleden met bijna 20 procent en er werd een nettoverlies geleden van 147 miljoen euro. Vorig jaar maakte de luchtvaartmaatschappij over de vergelijkbare periode nog een winst van 27 miljoen. Vooral de vrachtdivisie en de terugloop in het aantal passagiers in de businessclass zorgen voor het verlies in het tweede kwartaal, het vierde achtereen dat Air France-KLM rode cijfers schrijft.

Cel geëist tegen vastgoedfraudeurs

Haarlem. Het Openbaar Ministerie heeft 30 maanden cel, waarvan twaalf maanden voorwaardelijk, geëist tegen de van fraude verdachte projectontwikkelaars Maarten M. en Rob W. De officier van justitie eiste dat gisteren voor de rechtbank in Haarlem. Het proces tegen de twee verdachten in de omvangrijke vastgoedfraudezaak rond Bouwfonds en Philips Pensioenfonds is afgelopen dinsdag begonnen. De zaak tegen de twee is de eerste in de fraudezaak waarin justitie in totaal 125 verdachten op de korrel heeft. Alle verdachten samen zouden meer dan 200 miljoen euro hebben ontvangen voor het gunnen en de afwikkeling van grote bouwprojecten. Maarten M. en Rob W. waren volgens justitie betrokken bij fraude voor 18 miljoen euro. Ze hebben bekend. De officier van justitie heeft bij de eis rekening gehouden met het feit dat de verdachten openheid van zaken hebben gegeven en dat er een schikking met Bouwfonds is getroffen. (ANP)