Diversen - En Verder

Alkmaar

T.g.v. het 100- jarig bestaan van Bibliotheek Kennemerwaard en het 25-jarig bestaan van uitgeverij Conserve is 22 november 14u30 een Schrijversfeest. Negen auteurs presenteren hun nieuwe boeken, o.a. Patricia Maresh (Rio's andere kant) en Willem Lust (Het Amerika van president Obama). Inl.: www.bibliotheekkennemerwaard.nl en www.conserve.nl

Leiden

Zo 22 nov 14u geeft Linda Boersma, hoogleraar Universiteit Utrecht, een lezing over de vriendschap, artistieke verwantschap en gemeenschappelijke ambities van Theo van Doesburg, Kazimir Malevitsj en El Lissitzky. Aansluitend is om 15u15 een gratis rondleiding langs de expositie Van Doesburg and the International Avant-Garde. in Museum De Lakenhal. Lezing en rondleiding gratis op vertoon entreebewijs. Marktsteeg 1. Inl www.lakenhal.nl/doesburg.

Den Haag

Kunsthistoricus Susanne Altmann deed onderzoek naar de rol van kunstenaars in de DDR. Onder de titel Have I not amused you brilliantly? spreekt zij op 24 nov (in het Engels) in Gemak over dit onderwerp, aan de hand van films van o.a. Gabriele Stötzer (die in een Stasigevangenis zat) en Cornelia Schleime. Paviljoensgracht 20. Zaal open 19u30. Inl www.gemak.org

Amsterdam

Wethouder Floor Wibaut speelde tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in de volkshuisvesting en stadsontwikkeling van Amsterdam. Een afsluitend stadsdebat over ‘de staat van Verheffing’ is di 24 nov 20u in De Balie met locoburgemeester Lodewijk Asscher, Aedes directeur Marc Calon, Wibauthoogleraar Paul Scheffer en Rotterdams gemeenteraadslid Marco Pastors. Kleine-Gartmanplantsoen 10. Inl www.debalie.nl.

Bennebroek

Het Bennebroekbos is een prachtig landgoedbos en op 21 nov wordt olv de boswachter het oude hakhoutbos opgeschoond Start: 09u30 in het bos naast de parkeerplaats van Linnaeushof; Binnenweg/Glipperweg. Zorg zelf voor werkkleding, lunch, laarzen en koffie/thee. Het IVN regelt gereedschap, begeleiding, werkhandschoenen en vlaai. Res 023-535129 www.ivn.nl/zuidkennemerland.

Leiden

Op 24 november 1859, verscheen On The Origin of Species van Charles Darwin, waarin hij zijn evolutietheorie ontwikkelde. In Museum Boerhaave is zondag 13u30 een curator talk. Conservator Bart Grob geeft een toelichting op het boek en de eerste druk is voor deze gelegenheid te bezichtigen. Rondleidingen om 14u en 15u. Lange St. Agnietenstraat 10. Inl www.museumboerhaave.nl

Leerdam

In de Glasblazerij Leerdam is het za 11-16u taxatiedag. De conservator van het Nationaal Glasmuseum, Hélène Besançon, en Rob Driessen, kunsthistoricus en taxateur zullen (glazen) objecten taxeren. Max drie stuks p.p. Taxatie is gratis. Inl www.glasblazerij.nl

Haarlem

Paul Witteman is telg uit de muzikale familie Andriessen. Jaren schreef hij in De Volkskrant over zijn passie klassieke muziek. N.a.v. zijn jongste boek De onvoltooiden. Wat de grote componisten nog te zeggen hadden, wordt hij 22 nov om 13u door Kees Huges, muziekrecensent Haarlems Dagblad geïnterviewd, afgewisseld met enkele muzikale intermezzo’s. Kaarten €10 via www.literairhaarlem.nl en de Kennemer Boekhandel 023-5251944.

Amsterdam

De Spinozakring en Paradiso organiseren 22 november de jaarlijkse Spinozadag in Paradiso met als thema ‘Spinoza en de liefde’. Met o.a. de professoren Piet Steenbakkers en Kees Schuyt en componist Theo Loevendie. Van 13-15u30. Weteringschans 6-8. Toegang €15. Inl www.spinozadag.nl