De verlanglijstpiet wil ook een cadeautje

Krijgen Pieten ook een cadeau op 5 december? Dat zouden ze best willen. Ook Pieten hebben wensen. Soms zelfs stiekem een verlanglijst. Zoals de Verlanglijstpiet. Die heeft een stiekeme lijst waarop nieuwe dak-Nikes staan. Om op het dak te klimmen. Met geribbelde dakpanzool. Of een nieuwe struisvogelveer op zijn muts. Of rode Hello Kitty soksloffen.

De Verlanglijstpiet zit in het zolderkamertje van het Pietenhuis. Bij hem komen alle verlanglijsten binnen van alle kinderen van Nederland. Hij moet ze allemaal lezen, en zorgen dat de wensen naar het magazijn gaan, waar andere pieten de cadeautjes uitkiezen. Maar ja, als je al die verlangens voorbij ziet komen, dan wil je zelf ook wel eens wat. Een IJslandse pony. Of een modeltram, de gele nummer 14. Of het nieuwe Wii Sports computerspel. Dan droomt de Verlanglijstpiet weg en schrijf het cadeautje stiekem ook op zijn eigen lijst.

Als je in het Pietenhuis rondloopt, zie je dat pieten helemaal niet zielig zijn. Ze mogen namelijk alle cadeautjes uittesten. Zoefff, bijna wordt Sinterklaas van zijn zijden sokken gereden. Daar komt de Wave-piet op twee wiebelplankjes aangerold. „Waveboard! Veel veiliger dan een Skateboard,” roept hij tegen Sinterklaas. De Sint drukt zich tegen de gangmuur en fronst zijn witte wenkbrauwen. Maar de Wave-piet is alweer voorbij. Soepel ratelt hij van de wenteltrap af, naar de badkamer. Daar zit de Badpiet met zijn nieuwe Baby Born zwempop. Die pop kan echt zwemmen. Op een testformulier, schrijft hij: „Mooie regelmatige slag. Maar blijft met kop onder water.”

De Poppetjespiet test alle Sneeuwwitje-poppetjes van Albert Heijn. Hij heeft er al vijfendertig uit het folie gepeuterd. Die staan nu voor hem op het dikke paleistapijt. Zestien dwergen, acht Sneeuwwitjes, vier boze koninginnen, drie jagers, en één heks met haar appel. Op het testformulier schrijft hij: „Jager valt steeds om. En waar blijft de prins?”

Eén keer heeft de Verlanglijstpiet het gedurfd om aan Sinterklaas te vragen of hij ook een keer, voor één keer, een piepklein cadeautje mocht. Maar Sinterklaas zei: „Nee hoor. Daar kunnen we niet aan beginnen. Zwarte Pieten moeten cadeaus rondbrengen. Niet zelf uitpakken.” Als de Verlanglijstpiet járig is. Dan wil de Sint hem wel iets geven. Maar niet zomaar op 5 december. Dat is gewoon een drukke werkdag voor hem. Maar de Verlanglijstpiet is pas op 21 april jarig. Dat duurt nog zo lang. Zuchtend gaat hij weer naar zolder, naar de stapel van 4 miljoen verlanglijsten.

    • Wilfred Takken