De Ugg is zoooooo jaren nul

Wat is typisch jaren nul?

In de laatste vijftig dagen van de jaren nul verschijnt dagelijks een nieuw item op www.top50vandejarennul.nl.

Nog 42 dagen en de jaren nul zijn ten einde. Dan is het 31 december 2009, en om middernacht beginnen dan de jaren tien. Serieus wereldwijd aftellen, dat gebeurde eind 1999 toen het millennium ten einde liep en de jaren 2000 begonnen. Sommige mensen zijn daardoor nog altijd een beetje allergisch voor een aftelcircus.

Maar toch. Een beetje vrolijk stilstaan bij alles wat uiteindelijk onherroepelijk in de muil van de geschiedenis verdwijnt, kan niet echt kwaad. Het hoeft niet meteen zware nostalgie of een hype te zijn. En lijstjes kunnen leuk zijn.

Simon van den Berg, in het dagelijks leven onder meer theaterrecensent van Het Parool, was bij wijze van gezelschapsspelletje met vrienden eens op gaan sommen wat nu allemaal kenmerkend voor de jaren nul was, de jaren van 2000 tot en met 2009. „Het was eigenlijk meer een soort vossenjacht. Wat voor herkenbare zaken waren er in dit decennium te vinden, en wat zou je mee willen nemen, als herinnering daaraan naar het volgende decennium”, zegt hij. „En voor we het wisten zeiden we: laten we er een blog van maken. Ook heel jaren nul. Een weblog beginnen.” En zo is dan, een paar dagen geleden, in alle stilte het speelse aftellen van de jaren nul begonnen, op www.top50vandejarennul.nl.

Elke dag wordt, zoals de site vermeldt, een trend, een item, of een persoon die typisch jaren nul is, bekendgemaakt. Met een luchtige toelichting. „Zodat we goed voorbereid aan het nieuwe decennium kunnen beginnen.” Van den Berg heeft uit zijn vriendenkring een redactie samengesteld met cultuurjournalisten, trendwatchers, cabaretiers, ‘popkwizzers’. „Wie het allemaal zijn, is niet belangrijk, de bijdragen zijn anoniem”, zegt hij, in de hoop dat een beetje mysterie de aantrekkingskracht van zijn niet-commerciële site verhoogt.

Hij hoopt dat mensen dagelijks even het weblogboek bekijken, hoewel bezoekers niets kunnen toevoegen aan de top-50-lijst zelf: „Die staat al vast. Je kunt wel je reactie geven.” In het weekeinde is het anders. Dan worden lijstjes gepubliceerd die je kunt aanvullen, van bijvoorbeeld mensen of zaken die ook al in de jaren negentig nadrukkelijk aanwezig waren, en in de jaren nul nog groter gegroeid zijn, zoals Oprah Winfrey: 90’s: talkshow queen; 00’s: Almighty Godmother of the Universe.

Maar, zoals gezegd, de jaren nul top-50 ligt al vast. Acht dagen geleden is het aftellen begonnen. Tot nu is dit al aan de lijst toegevoegd:

Onze uitbundige koffiecultuur, kernachtig omschreven als: Double tall decaf soy milk caramel latte machiatto met extra schuim to go.

Uggs, Crocs en ander schaamteloos schoeisel.

Voetbaltrainer Guus Hiddink, die aan een wereldcarrière begon in de jaren nul – en of hij die voortzet in de jaren tien is nog maar de vraag.

Nederhop, het Nederlandse antwoord op de motherfuckin’ Amerikaanse hiphop rijmspuwers, zoals Lange Frans en Baas B.

Wikipedia, de door gebruikers zelf gemaakte internetencyclopedie („het schrikbeeld van onderwijzers en bibliothecarissen”, aldus de site) met een paar zeer interessante weetjes (exploderende walvissen en het spel boterhammen).

Grand Theft Auto, het computerspel waarbij je zelf een ‘gangsta’ bent.

En Balkenende natuurlijk, die bijna de gehele jaren nul de eerste minister van Nederland was. En is.

Brood met supergezonde harde korsten zodat je je tanden er bijna op stukbijt: oerbrood.

En vandaag komt daar de Amerikaan bij die de Tour de France in de jaren nul won, kanker kreeg en overwon: Lance Armstrong.

Tot slot twee veilige voorspellingen: de broekzakjukebox, de iPod, zal wel op de lijst komen. En als je naar het logo van de website kijkt, zie je The Joker, gespeeld door de in de jaren nul overleden Heath Ledger uit Batman. Die komt er vast ook op.

    • Paul Steenhuis