De dreigende swing van bluesrock

cd pop

Them Crooked Vulture:Them Crooked Vulture****

Zanger/gitarist Josh Homme (Queens of the Stone Ag), Dave Grohl (Foo Fighters) als drummer, en bassist/organist John Paul Jones (Led Zeppelin), aangevuld met gitarist Alan Johannes, maakten samen een cd die loeit, stampt en dendert als een trein. Dat betekent in dit geval dat het geluid van Them Crooked Vultures het dichtst bij dat van QOTSA ligt: door de prominente rol van Homme’s verleidelijk hoge stem, zijn overzichtelijke gitaarriffs en de pompende groove van Grohl en Jones. Het geeft de loom dreigende swing van bluesrock, maar ontwijkt doorgaans de uitbundige solo’s van de hardrock. Van de dertien nummers zijn sommige te schetsmatig, maar het merendeel spat van speeldrift en muzikaliteit: hoor hoe Jones een orgel laat klinken als driftige percussie (in ‘Scumbag Blues’), en Homme zjin gitaar laat kermen (‘Dead End Friend’).

Hoogtepunt is het meer dan zeven minuten durende ‘Warsaw’, met gewijde koorzang, lyrische gitaarstrofen, echoënde declamaties – en steeds die zondig kronkelende onderstroom van bas en drum in strakke omhelzing.

    • Hester Carvalho