De cd die loeit en dendert als een ontspoorde trein

cd pop

Them Crooked Vultures:

Them Crooked Vultures

Nu Queens of the Stone Age al een tijd niets heeft uitgebracht, Led Zeppelin geen reünie meer doet, en Foo Fighters een sabbatical houdt, hebben we gelukkig Them Crooked Vultures. Zanger/gitarist Josh Homme (QOTSA), Dave Grohl (FF) als drummer, en bassist/organist John Paul Jones (LZ), aangevuld met gitarist Alan Johannes, maakten samen een cd die loeit, stampt en dendert als een ontspoorde trein. Dat betekent in dit geval dat het geluid van dit kwartet het dichtst bij dat van QOTSA ligt: door de prominente rol van Homme’s verleidelijk hoge stem, zijn overzichtelijke gitaarriffs en de pompende groove van Grohl en Jones. Dat geeft de loom dreigende swing van bluesrock, maar ontwijkt doorgaans de uitbundige solo’s van de hardrock. Van de dertien nummers zijn sommige te schetsmatig, maar het merendeel spat van speeldrift en muzikaliteit: hoor hoe John Paul Jones een orgel laat klinken als driftige percussie (in ‘Scumbag Blues’), en Homme zijn gitaar laat kermen (‘Dead End Friend’). Hoogtepunt is het meer dan zeven minuten durende ‘Warsaw’, waarin de rock uitdijt tot kathedraal-allure: met gewijde koorzang, lyrische gitaarstrofen, echoënd gedeclameer – en steeds die zondig kronkelende onderstroom van bas en drum in strakke omhelzing.

    • Hester Carvalho