Cannabis ® mag niet

Een biertje met de naam Cannabis kan geen wettelijke bescherming krijgen als merknaam. Gisteren besloten rechters van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg dat de naam cannabis verwijst naar een verdovend middel en daarom geen beschermd merk kan zijn. Daarmee verliest de Italiaanse fabrikant Giampietro Torresan zijn merkregistratie voor zijn Cannabisbier dat gebrouwen is met hennep als een van de ingrediënten.

Het Cannabis bier, dat al sinds 1996 in Italië wordt verkocht, verkreeg in 2003 een registratie als beschermd merk bij het Europese merkenbureau BHIM. Maar de Duitse Klosterbrauerei Weissenohe, brouwer van het hennepbier The Cannabis Club Sud, maakte in 2006 bezwaar tegen de merknaam.

Het Europees Hof stelt de Duitse brouwerij nu in het gelijk. Volgens de rechters zal de consument verleid worden tot de aankoop van het bier „door de mogelijkheid dezelfde sensaties te krijgen als bij cannabisgebruik”. De hennep geeft het bier echter alleen smaak, de concentratie roesstoffen is veel te laag voor een verdovend effect.