Buitenland - En Verder

Louvain-la-Neuve

Zonder de Chinese beeldhouwer Tchang Tchong-Jen (1907-1998) bestond het Kuifje-album De Blauwe Lotus (1936) niet – net zomin als Kuifje in Tibet (1960). Het Hergémuseum gaat in op de relatie tussen striptekenaar Hergé en de kunststudent die in 1934 in Brussel bevriend raakten. Tchang reikte Hergé de nodige informatie aan over China, het Chinese schrift, de Japanse invasie van 1932 en de situatie in Sjanghai, waar het vijfde Kuifje-verhaal zich grotendeels afspeelt. De Blauwe Lotus wordt beschouwd als Hergé’s eerste meesterwerk. De expositie belicht de vriendschap tussen de twee mannen en biedt onder meer schetsen en oorspronkelijke tekeningen. T/m 14 feb Hergé Museum, Rue du Labrador 26, di t/m zo 10-18u. Inl 0032 10488421 en www.hergemuseum.com

Leuven

De kunstenaar Jan Vercruysse (Oostende 1948) mag als een van de eersten het nieuwe museum M in Leuven vullen. Hij stelde de expositie Werken 1975-2009 zelf samen. Met zijn ambachtelijke ‘Portretten van de kunstenaar’ (gezeefdrukte reproducties van foto’s in één exemplaar) keerde Vercruysse zich in de jaren zeventig tegen de mode in de kunstwereld. Hij werkte daarna jarenlang aan indrukwekkende reeksen installaties als Tombeaux en Places, die hem wereldberoemd maakten. Taal, leegte, esthetiek en het gebruik van duurzame en mooie materialen typeren zijn werk. T/m 17 jan, Leopold Vanderkelenstraat 28, di t/m 10-18u. Inl 0032 16200909 en www.leuven.be

Brussel

Met de expositie Sexties: Crepax/Cuvelier/Forest/Peellaert eert Bozar vier baanbrekende en kunstzinnige auteurs uit de geschiedenis van het stripverhaal. De tekenaars annex scenaristen gaven het medium strip in de jaren zestig door hun aandacht voor seksualiteit – met de vrouw vaak als lustopwekkende heldin, een volledig ander en ‘volwassen’ aanzien. Inspiratiebronnen als kunst, literatuur, rockmuziek en film komen op de expositie ook aan de orde. De Belg Guy Peellaert zou later nog echt wereldberoemd worden door zijn afficheontwerpen voor de films Taxi Driver en Paris, Texas.T/m 3 jan Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstr 23, di t/m zo 10-18u Inl 0032 25078200 www.bozar.be

Bremen

Een rondwandeling door de tentoonstelling Farbwelten is een reis door de geschiedenis van de kunst. Met als thema de emancipatie van de kleur - van Claude Monets impressionistische landschappen tot en met de autonomie van de kleur bij Piet Mondriaan en Yves Klein. Drie helemaal witte schilderijen, van bijvoorbeeld Lucio Fontana, vormen het radicale slotakkoord. Farbwelten – Von Monet bis Yves Klein: t/m 24 jan in het Paula Modersohn-Becker Museum, Böttcherstr 6-10, Bremen. Inl 0049-9313228480 en www.pmbm.de.

Würzburg

De levens van Johann Sebastian Bach en Anton Bruckner lijken mijlenver van elkaar verwijderd. Hier het genie dat in no time wonderwerken schiep, daar de door twijfel geplaagde zonderling, die steeds nieuwe versies van zijn symfonieën en missen schreef. En toch hebben zij één ding gemeen: hun kinderjaren, de tijd als Sängerknabe, Bach in Lüneburg, Bruckner in St. Florian. De intensieve kennismaking met de onmetelijke schat aan kerkmuziek, de fascinatie voor het orgel, de liefde voor de viool: hier raken hun levens elkaar. Op het programma van de Würzburger Bachtage staan Bruckners Mis in f-Moll, Bachs cantate Actus tragicus, een orgelrondleiding voor kinderen en nog veel meer. Van 21 t/m 30 nov in vele kerken. Inl 0049-9313228480 en www.bachtage.de.