Brit Harvey advocaat van Karadzic

De Britse advocaat Richard Harvey is door de rechters van het Joegoslavië-tribunaal toegewezen aan Radovan Karadzic. Dat heeft de griffie van het VN-hof vandaag bekendgemaakt.

Harvey gaat de voormalig Bosnisch-Servische leider in de rechtzaal vertegenwoordigen wanneer de verdachte niet komt opdagen. De advocaat, gespecialiseerd in mensenrechten, heeft zichzelf gemeld bij de griffie van het VN-hof. Hij heeft eerder zaken gedaan bij het Joegoslavië- en Rwanda-tribunaal. Zo verdedigde hij de etnische Albanees Lahi Brahimai, commandant van het Kosovo-Bevrijdingsleger (UÇK) dat tegen de Serviërs vocht. Brahimai kreeg vorig jaar zes jaar celstraf wegens marteling – zijn hoger beroep loopt nog. Ook verdedigde Harvey UÇK-strijder Haradin Bala die in 1995 een gevangenisstraf kreeg van dertien jaar wegens moord. Het VN-hof ziet geen belangenconflict tussen deze zaken en de toewijzing aan Karadzic.

Harvey werkte als adviseur voor Greenpeace en Amnesty International. Tijdens het onderzoek naar Bloody Sunday stond hij de familie bij van James Wray, een 22-jarige katholieke Noord-Ierse man die, samen met dertien anderen, door het Britse leger in 1972 tijdens een demonstratie voor de mensenrechten in Derry (Noord-Ierland) werd doodgeschoten.

Om de impasse in het Karadzic-proces te doorbreken, besloten de rechters deze maand om een advocaat toe te wijzen. Tegelijkertijd is het proces opgeschort tot 1 maart 2010 om Karadzic, die zijn eigen verdediging voert, extra tijd te geven zich voor te bereiden. Het geeft Harvey de tijd om zich het Karadzic-dossier, dat meer 1 miljoen pagina’s telt, eigen te maken.

Karadzic heeft tot nu toe zijn proces geboycot, omdat hij te weinig voorbereidingstijd zou hebben gekregen. Hij heeft beroep aangetekend tegen de toewijzing van een advocaat en het uitstel tot 1 maart. Een verzoek om een uitstel van tien maanden werd in hoger beroep afgewezen.

Meer op: nrc.nl/karadzic