Boekestijntje

Er bestaat in het jargon van Kamerleden een woord voor de situatie dat een parlementariër een ongelukkige uitspraak doet: een Boekestijntje. Zoals we ons kunnen voorstellen, wordt het woord frequent gebezigd. Des te betreurenswaardiger is het dat er nu een nieuw woord moet worden gevonden voor dit veel voorkomende fenomeen, omdat degene die zijn naam heeft geleend aan elke blunderende politicus, de kampioen van de uitglijders, Mister Boekestijn himself, uit het parlement is gestapt.

Hij deed dit uiteraard ten gevolge van een misser. Hij was, samen met 49 andere Kamerleden, te gast geweest bij de koningin en ging tegen RTL Nieuws uitgebreid vertellen wat de majesteit allemaal had gezegd, terwijl hij had moeten weten dat gesprekken met de vorstin vertrouwelijk zijn, zoals alles wat met de koningin te maken heeft in dikke mistbanken van stilzwijgen aan het zicht dient te worden onttrokken.

Zelfs de premier, die volgens de grondwet samenvalt met de koningin zoals een buikspreker met zijn pop, is zeer terughoudend in het beantwoorden van Kamervragen met betrekking tot het koningshuis. Niemand mag weten hoeveel het allemaal kost. De kroonprins zit in de nesten met een vastgoedprojectje in Mozambique, maar Balkenende weigert werkelijk verantwoording af te leggen. En hij verbiedt de Nationale Ombudsman om onderzoek te doen naar het Kabinet der Koningin dat in het verleden als een soort van geheime dienst alles in het werk heeft gesteld om het leven van De Roy van Zuydewijn zuur te maken.

Het Kabinet der Koningin is volgens de premier geen overheidsinstantie en mag daarom niet onderzocht worden. Dat is alsof een buikspreker die verdacht wordt van een misdaad zegt dat zijn pop het heeft gedaan, maar dat er helaas geen onderzoek naar kan worden gedaan omdat zijn pop geen rechtspersoon is.

Het heeft iets koddigs dat Kamerleden niets mogen vragen over de koningin, dat ze wel met z’n vijftigen tegelijk bij haar op de thee mogen maar dat ze daar niets over mogen vertellen aan hun kiezers. Misschien wordt het tijd er maar eens mee op te houden, voordat ons andere Boekestijntje, Mister ‘Beetje Dom’, koning wordt.

Ilja Leonard Pfeijffer

    • Ilja Leonard Pfeijffer