Barroso: nieuwe Europese Commisie nu snel rond

Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie verwacht volgende week de formatie van zijn nieuwe team van 27 commissarissen, één uit elke lidstaat, af te ronden.

Barroso heeft aan de Europese top van gisteren in elk geval één nieuw lid overgehouden: de Britse sociaal-democraat Catherine Ashton krijgt de post ‘Buitenland’. Zij wordt tevens een van de vicevoorzitters van de Commissie.

Ashton wordt hiernaast ook de Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. In deze hoedanigheid valt zij rechtstreeks onder de Europese Raad. Zij gaat doen wat buitenlandcoördinator Javier Solana en eurocommissaris Benita Ferrero-Waldner de afgelopen jaren met hun tweeën deden. Deze dubbele pet is nieuw in het EU-bestuur. De functionaris wordt wel ‘EU-minister van Buitenlandse Zaken’ genoemd.

Barroso zei te verwachten dat de nieuwe Commissie acht of negen vrouwen zal tellen. Een stuk of vijf landen hebben nog geen kandidaat-lid naar voren geschoven, waaronder ook Nederland.

Barroso moet bij de samenstelling rekening houden met de uitslag van de Europese verkiezingen van juni. Als de Portugees zijn nieuwe team klaar heeft, is het Europees Parlement aan zet. Dat houdt in december hoorzittingen met alle kandidaten. Zonder instemming van het Parlement kan de Commissie niet aan de slag.