5 redenen om tv te kijken

1 Aan de rand

De Onrendabelen

Ned. 2, 20.10-22.00u.

De Onrendabelen gaat over een groeiende groep mensen die niet kan voldoen aan de steeds strengere eisen in de prestatiemaatschappij. Initiatiefnemer en eindredacteur Marcel van Dam: „De boodschap is dat Nederland vanaf circa 1980 door bewust beleid op een glijbaan is terechtgekomen naar een ruwer, harder en minder humaan sociaal klimaat, met een groeiend aantal verliezers.”

2 Raketten

October Sky

RTL 8, 20.30-22.30u.

Ruimtevaartingenieur Homer Hickam publiceerde in 1998 een terugblik op zijn jeugd onder de naam Rocket Boys, een verhaal over hoe hij en zijn vrienden in een klein stadje elke nacht gefascineerd naar de net gelanceerde Spoetnik staarden en experimenteerden met raketten. Een jaar later volgde de verfilming van het autobiografische boek. Film en boek spelen zich af in een arbeidersmilieu en vertellen over de poging van de jongen niet net als zijn vader in de mijnen terecht te komen. (Joe Johnston, 1999).

3 Militaire dienst

Holland Doc: Meisjes met dienstplicht

Ned. 2, 22.55-00.00u.

Israël is het enige land in de wereld waar ook meisjes op hun achttiende jaar worden opgeroepen voor verplichte militaire dienst. Zo ook de filmmaakster en de hoofdpersonen in deze prijswinnende documentaire. De jonge vrouwen worden gestationeerd in bezet gebied. Naïef beginnen ze aan hun missie, maar al snel dringt de realiteit van het gewapende conflict tot ze door.

4 Las Vegas

Leaving Las Vegas

België één, 23.10-01.00u.

Nicolas Cage kreeg een Oscar voor zijn weergaloze vertolking van de gespletenheid van de alcoholist. Hij heeft besloten zich dood te drinken op een hotelkamer in Las Vegas en wordt verliefd op het lieve hoertje Elisabeth Shue. (Mike Figgis, 1995)

5 Poppen

Seks met een pop

RTL 5, 23.15-00.15u.

Documentaire over het fenomeen real doll, een levensechte pop die de ouderwetse opblaaspop vervangt.