Weer kans op verbod van Turkse AK-partij

De Turkse regering heeft gisteren gewaarschuwd voor chaos, als onthullingen over het afluisteren van de rechterlijke macht leiden tot nieuwe pogingen om de regerende AK-partij te sluiten. „Het land zal op zijn kop worden gezet”, zei vicepremier Cicek. „Zo’n poging zou zeer slecht zijn voor de economische en politieke stabiliteit.”

De hoogste aanklager zinspeelde deze week op een nieuwe rechtszaak tegen de regeringspartij. Hij deed dat nadat bekend was geworden dat het ministerie van Justitie de telefoons van hoge rechters en aanklagers vijf jaar heeft laten afluisteren. Diezelfde aanklager leidde vorig jaar een rechtszaak tegen de AK omdat de partij een bedreiging zou zijn voor de seculiere fundamenten van Turkije. In het Constitutionele hof was er destijds één stem te weinig voor een verbod van de partij van premier Erdogan, die wortelt in de politieke islam.

Maar de strijd tussen de regering en de oude seculiere elite, waartoe ook een groot deel van de rechterlijke macht behoort, is sindsdien alleen maar toegenomen. Het gevecht brengt de juridische hervorming in gevaar waartoe Turkije zich heeft verplicht om toe te kunnen treden tot de Europese Unie. De beurs in Istanbul verloor gisteren bijna 2 procent door de speculaties over een nieuwe rechtszaak tegen de AK-partij.

De telefoons van rechters en aanklagers zouden zijn afgeluisterd om bewijs te verzamelen tegen een vermeend netwerk van nationalisten, Ergenekon, dat zou samenzweren om de AK-regering ten val te brengen. Sinds de eerste onthullingen over Ergenekon zijn tal van activisten, columnisten en generaals gearresteerd.

De regering zegt toestemming voor het afluisteren van de rechters en aanklagers te hebben gekregen van een rechter. De onthullingen over de afluisterpraktijken volgden op andere onthullingen over hoge legerofficieren met nieuwe coupplannen.