Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

Het Sinterklaasjournaal. Over de aanstaande intocht, het verblijf en de komende verjaardag van Nederlands meest geliefde bisschop. Presentatie Dieuwertje Blok. Ned.1 en 3, 17.40-17.56u.

IDFA Journaal. Interviews en reportages naar aanleiding van het documentairefestival. Presentatie Sara Meuleman. Ned.2, 19.55-20.25u.

EénVandaag. De 62-jarige pedoseksueel Sytze van der V. mocht van burgemeester Van Gijzel zijn woonplaats Eindhoven niet in. Sindsdien zwerft hij rond en sinds vorige week staat hij niet meer onder toezicht van de reclassering, zo vertelt hij in een gesprek. Verder aandacht voor het afsluitende diner van de politieke top in Brussel waarop duidelijk moet worden wie de nieuwe EU-president wordt. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova / Den Haag vandaag. Aandacht voor de benoeming van de EU-president tijdens de Eurotop in Brussel. Ned.2, 22.15-22.46u.

praatprogramma

De wereld draait door. Filmresearcher Gerard Nijssen praat over de documentaire Farewell die op het IDFA zal worden vertoond. New Cool Collective verzorgt de muziek samen met Typhoon. Tafelheer is Jort Kelder. Ned.3, 19.30-20.18u.

Pauw & Witteman. Ex-politicus en oud-voorzitter van de VARA Marcel van Dam komt praten over zijn biografie Niemands land en over de film De Onrendabelen. Deze film wil een duidelijker gezicht geven aan de groeiende groep mensen in Nederland, die niet kan voldoen aan de steeds strengere eisen van een prestatiemaatschappij. Ned.1, 22.55-23.50u.

documentaire

Andere tijden: De entree van Balkenende. Terugblik op de politieke gebeurtenissen en het getouwtrek in 2001 waardoor de ‘schuchtere’ Balkenende lijsttrekker werd van het CDA en uiteindelijk minister-president. Balkenende had zich bovendien bewezen als intellectuele motor van de hervorming van het CDA in de jaren ervoor. Commentaren van onder anderen Ab Klink en Jack de Vries. Uitzending live vanuit het Instituut voor Beeld en Geluid om tijdens de uitzending het laatste nieuws vanuit Brussel te kunnen volgen. Presentatie: Hans Goedkoop. Ned.2, 21.30-22.00u.

Wonderland: Can we get married? Emma Bishop en Ben Marshall zijn zes jaar samen en denken aan trouwen. Maar dat is niet zo vanzelfsprekend: beiden hebben het syndroom van Down en wonen in een beschermde omgeving. De film volgt Emma en Ben als ze de verwachte stress rond een huwelijk afwegen tegenover de romantische dromen die ze jaren koesterden. BBC 2, 22.50-23.30

Informatief

Keuringsdienst van waarde: Boerenkool (2). Een onderzoek van het consumentenprogramma over eten naar de meest Hollandse maaltijd, boerenkool met worst. Speciale aandacht voor de jus. Jus uit een pakje bestaat uit een waslijst aan ingrediënten die weinig met echte jus te maken hebben. Ned.3, 20.30-21.00u.

Koppen. Het Oostenrijkse meisje Natascha Kampusch werd in 1998, op haar tiende, ontvoerd door Wolfgang Priklopil. Bijna negen jaar later kon ze ontsnappen uit de kelder waar ze zolang opgesloten zat. Volgens Natascha handelde Priklopil alleen. Maar sinds vorige week beschouwt het Oostenrijkse gerecht Ernst H., de beste vriend van Priklopil, officieel als tweede verdachte. In een recent interview voor de Oostenrijkse televisie is te zien hoe Kampusch reageert. Verder aandacht voor de lijdensweg van mensen die een dodelijk ongeval meemaken, en daarbij zelf soms ook zwaargewond raken. Eén, 20.45-21.20u.

Bij ons in de BV. Programma over geld en ondernemen. Hoe kun je geld verdienen en wat doet het met mensen? Presentatie Jort Kelder. Ned.3, 21.35-22.30.

cultuur

The culture show. Aandacht voor de Aardman studio’s in Bristol ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van Wallace & Gromit. Gesprekken met schepper Nick Park en fans als Terry Wogan, Jonathan Ross en Ian Hislop. Filmacteur en komiek Steve Martin praat over zijn liefde voor de banjo, bluegrass muziek en zijn eerste Engelse optreden met zijn band. BBC 2, 20.00-21.00u.

amusement

Children in Need rocks the Royal Albert Hall. Jaarlijkse liefdadigheidsshow van de BBC waarbij sinds 1980 500 miljoen pond werd opgehaald. Optredens van o.a. Shirley Bassey, Paolo Nutini, Mika, Paul McCartney, Peter Kay, en Muse. BBC 1, 21.00-23.00u.